Χιλιάδες κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας εγκαταλείπουν τα σπίτια τους φοβούμενοι νέες ισραηλινές επιδρομές, ενώ τουλάχιστον πέντε ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον παλαιστινιακό θύλακα εναντίον του Ισραήλ με τη λήξη της τριήμερης κατάπαυσης του πυρός.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προσγειώθηκαν στο νότιο Ισραήλ τρεις ώρες πριν από την εκπνοή της εκεχειρίας. Από την πλευρά της η Χαμάς αρνήθηκε την ευθύνη για την εκτόξευσή τους.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, δύο αξιωματούχοι του κινήματος της Χαμάς που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, υπό την αιγυπτιακή διαμεσολάβηση, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η Χαμάς δεν θα παρατείνει την ισχύ της εκεχειρίας με το Ισραήλ.

«Αρνούμαστε να παρατείνουμε αυτήν την εκεχειρία, είναι η τελική απόφαση, το Ισραήλ δεν έχει προτείνει τίποτε», δήλωσε ο ένας από τους αξιωματούχους.

Το Ισραήλ είχε προτείνει το βράδυ της Τετάρτης την παράταση επ’ αόριστον της ισχύος της εκεχειρίας, υπό τον όρο ότι δεν θα τελεί υπό προϋποθέσεις.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συνέχισαν κατά τη διάρκεια της περασμένης νύκτας τις συνομιλίες.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι αυτή η μάχη έχει τελειώσει», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. «Ολα εξαρτώνται από το αν θέλουν να συνεχίσουν τον πόλεμο. Θεωρώ ότι οφείλουμε να βρούμε μία ειρηνική λύση, εάν μπορούμε», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι «το Ισραήλ δεν έχει τίποτε εναντίον του λαού της Γάζας» και ότι «θέλει να τον βοηθήσει να απαλλαγεί από την τρομακτική τυραννία» της Χαμάς.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ-Κάσαμ, ο Αμπού Ομπάιντα, δήλωσε ότι η πρώτη απαίτηση της παλαιστινιακής πλευράς είναι η κατασκευή λιμανιού στη Λωρίδα της Γάζας και συνοδεύεται από την απαίτηση για «πραγμαιτκό τερματισμό της πολιορκίας».

Το Ισραήλ δεν αποδέχθηκε τον τερματισμό του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, εξήγησε το στέλεχος της Χαμάς στο Κάιρο.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, που αποσύρθηκαν από το έδαφος του παλαιστινιακού θύλακα, παραμένουν σε ετοιμότητα κατά μήκος των συνόρων.
Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι προσήλθαν στις συνομιλίες του Καΐρου με διαμετρικά αντίθετες θέσεις, υπό την πίεση του βαρύτατου απολογισμού του πολέμου της Γάζας.

Από την 8η Ιουλίου και την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης με στόχο την καταστροφή των τούνελ και τον τερματισμό της εκτόξευσης ρουκετών, 1.890 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 430 παιδιά και έφηβοι, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ενώ σύμφωνα με τη Unicef, το 73% των θυμάτων είναι άμαχοι.