Ο Ντέιβιντ Κάμερον διακόπτει εσπευσμένα τις διακοπές του και επιστρέφει στο Λονδίνο. Το Ισλαμικό Κράτος συνιστά άμεση απειλή για τη βρετανική εθνική ασφάλεια της Βρετανίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ.
 
«Αν είναι αλήθεια, ο κτηνώδης φόνος του Τζέιμς Φόλεϊ προκαλεί σοκ και αποστροφή» αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, καθώς ο Ντέιβιντ Κάμερον επιστρέφει για να προεδρεύσει σε συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων Cobra.
 
Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του στο BBC Radio 4, ο Φίλιπ Χάμοντ αναφέρει πως αν και απαιτείται περαιτέρω ανάλυση για την επιβεβαίωση της γνησιότητας του βίντεο, ο δήμιος του δημοσιογράφου φαίνεται ότι είναι Βρετανός, γεγονός το οποίο καταδεικνύει τον βαθμό της άμεσης απειλής που συνιστά το Ισλαμικό Κράτος για την εθνική ασφάλεια της ίδιας της Βρετανίας.
 
Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας εκφράζει την «απόλυτη φρίκη» του για το βίντεο του αποκεφαλισμού. Επαναλαμβάνει ότι η αυθεντικότητά του δεν έχει διαπιστωθεί, αλλά «παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά που κάνουν να σκεφτεί κανείς πως είναι αυθεντικό».
 
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι τζιχαντιστές παρουσίασαν την εκτέλεση ως απάντηση στα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράκ.