Για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορεί τις ΗΠΑ ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιον Ζάγκλαντ, εκφράζοντας με δημόσια δήλωση τη μεγάλη ανησυχία του για τα βίαια γεγονότα στο Φέργκιουσον του Μιζούρι μετά το θάνατο του Μάικλ Μπράουν από τις σφαίρες της αστυνομίας.

«Η χρήση υπερβολικής βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών από την αστυνομία, καθώς και οι συλλήψεις διαδηλωτών και δημοσιογράφων που καλύπτουν τα γεγονότα, υπονομεύουν την πλήρη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αρχής γενομένης με την παραβίαση των δικαιωμάτων της ελευθερίας του συνέρχεσθαι και της ελευθερίας της έκφρασης» υπογραμμίζει ο Ζάγκλαντ.

 
Καλεί τις Αρχές των ΗΠΑ να διεξαγάγουν αμερόληπτη έρευνα για τον φόνο του Αφροαμερικανού, να διερευνήσουν τα κοινωνικά και οικονομικά αίτια που οδήγησαν τόσους πολλούς ειρηνικους διαδηλωτές στους δρόμους, και υπενθυμίζει ότι όταν η Αμερική έγινε κράτος-παρατηρητής στο Συμβούλιο της Ευρώπης αποδέχτηκε να υποστηρίζει τις αρχές και τις αξίες του οργανισμού.
 
 

Στο Φέργκιουσον ο υπουργός
 

Από τους δρόμους του Φέργκιουσον, που τις τελευταίες νύχτες γίνονταν πεδίο μάχης, ο πρώτος αφρομερικανός υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε την Πέμπτη πως η έρευνα για τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν θα είναι «ενδελεχής και δίκαιη».

«Κατανοώ τη δυσπιστία, είμαι υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά είμαι επίσης και μαύρος» είπε ο Χόλντερ. Κάτω από το μικροσκόπιο επιστρέφουν παλιότερες καταγγελίες για αστυνομική βία στο Φέργκιουσον…