Εορταστικοί πυροβολισμοί ακούγονται και στα στρατόπεδα των Παλαιστινίων προσφύγων, στο νότιο Λίβανο. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες βγήκαν στους δρόμους κυματίζοντας Παλαιστινιακές σημαίες και φωνάζοντας «ο Θεός είναι μεγάλος, η παλαιστινιακή αντίσταση νίκησε!».

Για νίκη απέναντι στο Ισραήλ έκανε λόγο και ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σαμί Αμπού Ζούχρι. «Η ένοπλη αντίστασή μας πέτυχε ότι οι αραβικοί στρατοί δεν κατόρθωσαν να πετύχουν», είπε και πρόσθεσε:

«Αυτοί οι πολιορκημένοι, αδύναμοι άνθρωποι νίκησαν τον ισχυρότερο στρατό της Μέσης Ανατολής και κατάστρεψαν τη δύναμη αποτροπής του εχθρού και το μύθο του ανίκητου στρατού».

«Ανταποκριθήκαμε στην αιγυπτιακή πρόταση για μία καθολική εκεχειρία, η οποία ξεκινάει στις 19:00 ώρα Καΐρου», δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς. «Θα σταματήσουν εντελώς οι εχθροπραξίες», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ, έγραψε στο twitter ότι «οι διαπραγματεύσεις έληξαν. Το αποτέλεσμα δείχνει το σθένος του λαού μας και τον θρίαμβο της αντίστασης». 

Παράλληλα, ανώτατος αξιωματούχος του Ισραήλ επιβεβαίωσε στο Reuters ότι το Ισραήλ αποδέχεται την αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία. «Το Ισραήλ αποδέχτηκε την αιγυπτιακή πρόταση για πλήρη και απεριόριστη χρονικά εκεχειρία. Το Ισραήλ είχε ήδη αποδεχτεί την αιγυπτιακή πρόταση στις 15 Ιουλίου. Πάντα υποστήριζε μία άνευ όρων και χρονικού περιορισμού εκεχειρία», ισχυρίστηκε ο αξιωματούχος.

Στο μεταξύ, με επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο εξωτερικών της Αιγύπτου επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ δέχτηκε να ανοίξει τα σύνορά του για να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια και υλικά ανοικοδόμησης στον παλαιστινιακό θύλακα. «Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για τα υπόλοιπα θέματα θα συνεχιστούν σε ένα μήνα από σήμερα», ανέφερε ακόμα στην ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ανώτατο στέλεχος της Χαμάς, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθούν ζητήματα όπως η πιθανή κατασκευή λιμανιού και αεροδρομίου στη Γάζα.

Υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε επίσης στο γαλλικό πρακτορείο ότι οι επαφές στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα «κατέληξαν σε μια μόνιμη εκεχειρία, μια συμφωνία για τον τερματισμό του αποκλεισμού και εγγυήσεις ότι οι απαιτήσεις και οι ανάγκες της Γάζας θα ικανοποιηθούν».

Το Τελ Αβίβ φέρεται να έχει συμφωνήσει να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας για να εισέλθουν στη Λωρίδα προμήθειες και κατασκευαστικά υλικά.

Σήμερα ολοκληρώνονται 50 μέρες από όταν το Ισραήλ ξεκίνησε την επιθετική του επιχείρηση εναντίον της Γάζας, στις 8 Ιουλίου.

Οι νεκροί Παλαιστίνιοι ανέρχονται σε 2.120 ανθρώπους, εκ των οποίων 577 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης.