«Όλα είναι υπό έλεγχο» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μαξίμου, σε σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, χωρίς πάντως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι τελικά συμφωνήθηκε σχετικά με το νομοσχέδιο.
 
Τη στήριξή της εξέφρασε και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος σημειώνοντας μάλιστα ότι η Εκκλησία σέβεται τη διαφορετικότητα.
 
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ζητά να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο οι γενοκτονίες σε βάρος των Ελλήνων Ποντίων και των Χριστιανών της Μικράς Ασίας.
 
Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Τετάρτης, ο υπουργός Χ.Αθανασίου φέρνει το νομοσχέδιο με ρητή διάταξη που προβλέπει ως αδίκημα την κακόβουλη άρνηση ή τον ευτελισμό των γενοκτονιών που έχει αναγνωρίσει το Κοινοβούλιο.
 
Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, απαντώντας στους «γαλάζιους» βουλευτές, συμπεριλαμβάνονται το Ολοκαύτωμα και οι γενοκτονίες που διεθνή ή ελληνικά δικαστήρια έχουν αναγνωρίσει με αμετάκλητες αποφάσεις.
 
Ωστόσο τέσσερις μητροπολίτες, οι Πειραιώς Σεραφείμ, Γόρτυνος Ιερεμίας, Αιτωλοακαρνανίας Κοσμάς και Κυθήρων Σεραφείμ είχαν αποστείλει προ ημερών επιστολές στον πρωθυπουργό, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.
 
«Ελπίζω να συνειδητοποιήσετε ότι, εμμένοντας στο άθλιο αυτό νομοθέτημα πωλείτε σε τιμή ευκαιρίας την ψυχή σας για μερικούς μήνες πρωθυπουργίας» ανέφερε χαρακτηριστικά, στην επιστολή του ο μητροπολίτης Πειραιώς, ενώ ο μητροπολίτης Γόρτυνος χαρακτήριζε το νομοσχέδιο «ελεεινό».
 
Πάντως, σε δημοσίευμα του Έθνους της Τετάρτης αναφέρεται ότι στην κυβέρνηση παραμένουν οι διαφωνίες για το αντιρατσιστικό, ιδιαίτερα στο ζήτημα του Συμφώνου Συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει την επέκταση του Συμφώνου, ενώ το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην ανάγκη να προωθηθεί και η συγκεκριμένη ρύθμιση.
 
Την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου με την συμπερίληψη του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου ζητούν οργανώσεις ομοφυλόφιλων.
 
Οι οργανώσεις καταγγέλλουν τις παλινωδίες της κυβέρνησης και ζητούν να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο ρυθμίσεις για την προστασία των θυμάτων ρατσιστικής βίας και την κατοχύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων.

Το νομοσχέδιο επρόκειτο να συζητηθεί Nστις 26 / 27 Αυγούστου στο Β΄Θερινό Τμήμα της Βουλής. Με επιστολή του ωστόσο προς τη νομοθετική υπηρεσία της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου ζήτησε αναβολή, επικαλούμενος «έκτακτο κώλυμα του» και πρότεινε ως ημερομηνία συζήτησης την 1η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα όμως με την απόφαση του προέδρου της Βουλής για την κατάρτιση των θερινών τμημάτων, το Κοινοβούλιο θα είναι κλειστό την 1η Σεπτεμβρίου και οι εργασίες του Γ΄Θερινού Τμήματος ξεκινούν στις 2 Σεπτεμβρίου.

(με πληροφορίες από in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)