Πηγή: Αυγή

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ δεν συνάντησαν τις προσδοκίες των πολιτών καθώς δεν προβλέπουν έκπτωση στα μη ηλεκτροδοτούμενα και ανοίκιαστα ακίνητα, αλλά και οι δόσεις περιορίστηκαν στις 6.

Όπως γράφει η «Αυγή» το επιστέγασμα των «φορομπηχτικών σχεδιασμών» είναι η απόφαση της κυβέρνησης να μην πέσουν οι εισπράξεις από ΕΝΦΙΑ κάτω από το στόχο του προϋπολογισμού (2,65 δισ. ευρώ) ουσιαστικά δηλαδή δεν αλλάζει η επιβάρυνση που θα υποστούν οι ιδιοκτήτες σε σύγκριση με τους αρχικούς υπολογισμούς κυβέρνησης και τρόικας.

Το τελικό πακέτο διορθώσεων προβλέπει:

  • Έξι μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ που θα εκτείνονται έως το τέλος Φεβρουαρίου 2015, χωρίς να επηρεάσουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
  • Απλούστευση διαδικασιών χορήγησης απαλλαγών στις ευπαθείς οικονομικά ομάδες υπό δύο προϋποθέσεις, το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος και το άθροισμα των τετραγωνικών των κτισμάτων

Οι προϋποθέσεις μερικής ή ολικής απαλλαγής είναι:

  • Συνολική επιφάνεια κτισμάτων κάτω των 150 τμ.
  • Συνολικό ετήσιο εισόδημα 2013 κάτω των 9000 ευρώ + 1000 ευρώ για σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο

Για τρίτεκνους, πολύτεκνους και οικογένειες με ανάπηρους σε ποσοστό 80% και άνω:

  • Συνολική επιφάνεια κτισμάτων κάτω των 150 τμ.
  • Συνολικό ετήσιο εισόδημα 2013 κάτω των 12000 ευρώ + 1000 ευρώ για σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο

Για τους τρίτεκνους που δεν απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ αλλα έχουν χαμηλά εισοδήματα προβλέπεται μείωση 50%

Επίσης στις «βελτιώσεις» αντικαθίστανται οι αρχικές εξωπραγματικές τιμές προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών οικοπέδων εντός σχεδίου σε 4000 οικισμούς της χώρας και αλλάζουν οι διαδικασίες εκπτώσεων στα διατηρητέα.