Θεωρώντας ότι έχει όπλα το πρωτογενές πλεόνασμα, την αναπάντεχα καλύτερη του αναμενόμενου πορεία των εσόδων, χωρίς μάλιστα να έχει αρχίσει η καταβολή του ΕΝΦΙΑ, τη χαμηλότερη ύφεση, αλλά και την εκπλήρωση της συντριπτικής πλειονότητας των προαπαιτούμενων, σε ποσοστό 80%, μεταβαίνει αύριο η ελληνική αντιπροσωπεία στο Παρίσι για την εκτός των συνόρων διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Πακέτο ρυθμίσεων που θα προβλέπουν μειώσεις ειδικών και μόνιμων φόρων, αύξηση των δόσεων πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και παροχή κινήτρων για επαναφορά κεφαλαίων στη χώρα προωθεί η κυβέρνηση.

Οι προτάσεις θα συμπεριληφθούν στην ατζέντα των νέων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, οι οποίες ξεκινούν αύριο το απόγευμα στο Παρίσι. Σήμερα θα πραγματοποιηθούν οι τελικές συσκέψεις της κυβέρνησης εν όψει της δύσκολης διαπραγμάτευση.

Την Τρίτη το πρωί θα αναχωρήσει το κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν το απόγευμα στην έδρα του ΟΟΣΑ. Η συνάντηση αυτή θα είναι προπαρασκευαστική της έκτης αξιολόγησης του προγράμματος που θα γίνει από την τρόικα στην Αθήνα, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Euroworking Group στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Eurogroup της 12ης Σεπτεμβρίου και θα γίνει μία εκτενής παρουσίαση από την τρόικα των συζητήσεων στο Παρίσι και της κατάστασης του ελληνικού προγράμματος. Η τρόικα θα επεξεργαστεί τις ελληνικές θέσεις και ο Γκ. Χαρδούβελης θα λάβει την πρώτη αντίδραση στο Eurogroup της 12ης Σεπτεμβρίου.

Το Μαξίμου αφήνει να διαρρεύσει ότι την πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές αναλαμβάνει προσωπικά ο πρωθυπουργός, ενώ την ίδια ώρα Σαμαράς και Βενιζέλος διαμηνύουν ότι δεν θα παρεκκλίνουν από τις κόκκινες γραμμές που θα προσπαθήσουν να θέσουν στους δανειστές.

Επίσης η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί πως η απόφαση για σταδιακή ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των πολιτών θεωρείται ειλημμένη και συνεπώς θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ωστόσο υπάρχουν θέματα όπως για παράδειγμα η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015, οι απολύσεις από το Δημόσιο φέτος και το επόμενο έτος, το ζήτημα των πλειστηριασμών και οι αλλαγές στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό, που μόνο εύκολα δεν είναι.