Το Κινεζικό Λαϊκο Κογκρέσο καθόρισε ότι η άμεση εκλογή του ηγέτη της ειδικής περιφέρειας του Χονγκ Κόνγκ από το 2017 θα γίνεται μεταξύ δύο ή τριών υποψηφίων τους οποίους θα έχει νωρίτερα εγκρίνει ειδική επιτροπή. 
 
Η απόφαση να αποκλειστούν οι ανοικτές υποψηφιότητες έχει βγάλει στους δρόμους πολίτες του Χονγκ Κονγκ, που θεωρούν ότι το Πεκίνο κλείνει οριστικά την πόρτα σε «πλήρη δημοκρατία» στην ειδική περιοχή. 

 
Οι διαδηλώσεις των δύο κινημάτων που είχαν βγει στους δρόμους προ μηνών ζητώντας ελεύθερο πλαίσιο διεξαγωγής των εκλογών εμφανίστηκαν ξανά μετά την απόφαση. Διαδηλωτές έκαναν έφοδο σε φυλάκιο συνεδριακού κέντρου, στο οποίο μιλούσε υψηλόβαθμο μέλος του κινεζικού Κοινοβουλίου παρουσιάζοντας την απόφαση του Πεκίνου.
 
Η αστυνομία χρησιμποποίησε σπρέι πιπεριού, ενώ την ομιλία διέκοψαν διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα για την «ψεύτικη δημοκρατία» που θα φέρει η απόφαση.
Οι κάλπες του 2017 θα συνιστούν την πρώτη δημοκρατική εκλογή της ηγεσίας του Χονγκ Κογκ μετά την παράδοσή του στην Κίνα από τη Βρετανία το 1997. Κατά τους τελευταίους μήνες, χιλιάδες ακτιβιστές συμμετείχαν σε εκστρατεία για ελεύθερες εκλογές.
 
Το Σάββατο, άρθρο-μήνυμα που δημοσιεύθηκε σε κρατική εφημερίδα της Κίνας προειδοποίησε τις ξένες δυνάμεις να μην «μπλέκονται» στην πολιτική σκηνή του Χονγκ Κονγκ. Κατηγόρησε μάλιστα ορισμένα πρόσωπα στο Χονγκ Κονγκ πως «συνεργάζονται» με μη κατονομασμένες «δυνάμεις από το εξωτερικό».
 
(Πηγή: Associated Press)