Ανώτεροι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών δήλωσαν στη Γενεύη πως τόσο οι ισλαμιστές, όσο και οι δυνάμεις της ιρακινής κυβέρνησης έχουν σκοτώσει αμάχους και έχουν διαπράξει ωμότητες στους τρεις μήνες που διαρκούν οι μάχες.
 
Τουλάχιστον 1.370 άνθρωποι τραυματίστηκαν τον Αύγουστο, διευκρίνισε η αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ, τονίζοντας πως οι αριθμοί δεν περιλαμβάνουν την επαρχία Αλ-Άνμπαρ και ότι είναι δύσκολο να επαληθευτούν στις ζώνες των μαχών ή σε περιοχές που διαφεύγουν του ελέγχου της κυβέρνησης.
 
Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες, φτάνοντας σχεδόν τους 2.000 τον Ιούνιο – ο υψηλότερος μηνιαίος απολογισμός από το Μάιο του 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.
 
 

Έκκληση από τη Βαγδάτη
 

Ο ιρακινός υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε τη Δευτέρα, στο πλαίσιο έκκλησης που απηύθυνε για διεθνή υποστήριξη, πως το Ισλαμικό Κράτος έχει πραγματοποιήσει βαρβαρότητες εναντίον αμάχων στο Ιράκ, απειλώντας την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και δημιουργώντας παγκόσμια απειλή.
 
Υπάρχουν «στοιχεία» ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και οργανώσεις που συνδέονται μαζί τους έχουν πραγματοποιήσει στοχευμένες δολοφονίες, έχουν εξαναγκάσει ανθρώπους να αλλαξοπιστήσουν, ενώ έχουν επίσης προβεί σε απαγωγές, σεξουαλικές καταχρήσεις και βασανιστήρια, δήλωσε στο φόρουμ της Γενεύης η Φλάβια Πανσιέρι, αναπληρώτρια του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
 
«Συστηματικές και εσκεμμένες επιθέσεις εναντίον αμάχων ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Άτομα, ανάμεσα στα οποία και διοικητές, είναι υπεύθυνα γι' αυτές τις ενέργειες» δήλωσε η Πανσιέρι, αναφερόμενη σε εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί από αμφότερες τις πλευρές.
 
Η Πανσιέρι εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις διώξεις χριστιανών, γεζίντι, σιιτών, Τουρκομάνων και άλλων εθνοτικών ομάδων από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους που από τον Ιούνιο έχουν σαρώσει το δυτικό και το βόρειο Ιράκ, εκτοπίζοντας από τα σπίτια τους 1,2 εκατ. Ιρακινούς.