Πρόσθεσε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ότι χιλιάδες στρατιώτες θα μπορούν να αναπτύσσονται σε διάστημα μερικών ημερών στην περιοχή. 
 
Τόνισε, πάντως, για να προλάβει τυχόν αντιδράσεις, ότι αυτό δεν θα γίνει σε μόνιμη βάση, καθώς θα ερχόταν σε αντίθεση με την Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας του 1997.
 
 

Παρέμβαση στο Κίεβο
 

Δήλωσε, επίσης, ότι αναμένεται από το ουκρανικό Κοινοβούλιο να καταργήσει μετά τις εκλογές της 26ης Οκτωβρίου το καθεστώς του αδέσμευτου κράτους. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.
 
«Κατανοώ ότι η τρέχουσα πολιτική ηγεσία στο Κίεβο σκοπεύει, μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία, το νέο κοινοβούλιο να αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με το καθεστώς του αδέσμευτου κράτους», είπε ο Ράσμουσεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες.
 
 

Κίνδυνος πολέμου
 

Εν τω μεταξύ, ο πολωνός πρωθυπουργός, ο οποίος θα αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προειδοποίησε για τον κίνδυνο πολέμου και «όχι μόνο στην ανατολική Ουκρανία».
 
Σε ομιλία του με την ευκαιρία της 75ης επετείου από την επίθεση της Γερμανίας εναντίον της Πολωνίας, η οποία αποτέλεσε την αφορμή για την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, ο Ντόναλντ Τουσκ είπε: «Υπάρχει ακόμη χρόνος να σταματήσουμε αυτούς για τους οποίους η βία, η ισχύς, η επίθεση γίνονται για μία ακόμη φορά το οπλοστάσιο μιας πολιτικής δράσης».
 
Δήλωσε ότι στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα οι ηγέτες των χωρών μελών «θα εξετάσουν μαζί μια νέα πολιτική η οποία θα έχει κύριο στόχο την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών της κοινότητας των δυτικών κρατών απέναντι στην απειλή ενός πολέμου, όχι μόνο στην ανατολική Ουκρανία».
 
Ο Τουσκ ζήτησε η ευρωπαϊκή και η ευρωατλαντική αλληλεγγύη «να λάβει πρακτική διάσταση».