Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο Mega, και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αύξηση των δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές, η κυρία Βούλτεψη σημείωσε πως αν δεν συμφωνηθούν και συνυπολογιστούν στον προϋπολογισμό δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε αριθμό, παρά το ότι χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, είπε πως θα είναι τουλάχιστον 72.

Ούτε λίγα 24ωρα δεν κράτησε η «ανακούφιση»

Στο Μαξίμου έφτασαν τα μηνύματα δυσαρέσκειας από την διάψευση των προσδοκιών που είχαν δημιουργήσει οι υπεραισιόδοξες «διαρροές» της προηγούμενης εβδομάδας για πιο γενναίες και ποσοτικοποιημένες ελαφρύνσεις, γράφει η Μαρίνα Μάνη στο capital.gr.
 
Σύμφωνα με τη γραμμή άμυνας που επελέγη γι΄αυτή τη διάψευση, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος, αμέσως μετά την επιστροφή τους από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη, αργά τη νύχτα της Παρασκευής, ενημερώθηκαν από τους συνεργάτες τους: πρώτον, για τις απαντήσεις που έδωσε η τρόικα στο Παρίσι σχετικά με τις συγκεκριμένες ελαφρύνσεις και, δεύτερον, για την επιβάρυνση που θα προκαλούσαν στο οικονομικό πρόγραμμα.
 
Το αποτέλεσμα ήταν να επιλέξουν τις «γενικές» δεσμεύσεις και να αποφύγουν κάθε εξαγγελία που θα μπορούσε να εκληφθεί ως «μονομερής κίνηση» έναντι της τρόικας – άλλωστε το ΥΠΟΙΚ είχε ήδη διαμηνύσει (μία ημέρα νωρίτερα) ότι «το Παρίσι δεν άφησε κανένα τέτοιο περιθώριο». Το βαρύ κλίμα ωστόσο που προκλήθηκε από την επιλογή της «γενικότητας» οδήγησε σε αλλαγή τακτικής.
 
 

Παρουσίαση των αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ

Το πρωί της Τρίτης παρουσιάζεται στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ η τελική νομοθετική ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ με στόχο να κατατεθεί στη Βουλή εντός της ημέρας.
 
Το περιεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης οριστικοποιήθηκε νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη αλλά και της γ.γ  Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νομοθετική ρύθμιση, θα ενσωματωθεί και η εξαγγελία του πρωθυπουργού για χορήγηση έκπτωσης στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι τα μη ηλεκτροδοτούμενα  ακίνητα να είναι ταυτόχρονα και κενά πιθανότατα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 προκειμένου να δοθεί η έκπτωση. Σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες, το ποσοστό της έκπτωσης δεν θα ξεπερνά το 15-20%.