Ο Γκ. Χαρδούβελης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συζήτηση που έγινε στο Eurogroup σχετικά με την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.
 
Όπως είπε, στο άτυπο Eurogroup επισημάνθηκε η πρόοδος που έχει επιτύχει η Ελλάδα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ωστόσο υπογραμμίστηκε ότι η ατζέντα των ανοιχτών θεμάτων παραμένει μεγάλη.
 
Ο υπουργός, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά το Eurogroup, έθεσε στους ομολόγους του το ελληνικό αίτημα για κινήσεις που θα επιτρέψουν στον κόσμο «να πάρει ανάσα», αφού όπως είπε με νόημα η βιωσιμότητα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων εξαρτάται από την αποδοχή των πολιτών. 
 
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα και τα δημοσιονομικά κενά μετά το 2014 υποβάθμισε τις προβλέψεις της ΕΚΤ και είπε ότι όλα αυτά θα συζητηθούν με την τρόικα που αναμένεται να έρθει στην Αθήνα γύρω στις 25 Σεπτεμβρίου.
 

Χρέος και στρες τεστ


Εκτίμησε δε ότι τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για το χρέος, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής ικανοποιήσει το 55% των συμφωνηθέντων.
 
Όπως είπε, οι ουσιαστικές συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσουν μετά τα στρες τεστ των τραπεζών, που θα γίνουν στα μέσα Οκτωβρίου επανάλαβε ο υπουργός Οικονομικών. 
 
Προέβλεψε δε ότι θα περατωθούν είτε στο τέλος του έτους, είτε στις αρχές του επόμενου έτους.