Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται από την πλευρά του να επικυρώσει το μεσημέρι στο Στρασβούργο τη συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει ένα πολιτικό και ένα οικονομικό σκέλος.

Κατά ορισμένους η επικύρωση αυτή αποδυναμώθηκε από την αναβολή για το τέλος του 2015 της έναρξης ισχύος της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών, ώστε οι Ευρωπαίοι να συνεχίσουν τις συνομιλίες με τη Μόσχα σχετικά με τη συμφωνία, στην οποία αντιτίθεται η τελευταία.

Επί του πεδίου των συγκρούσεων, τα πυρά συνεχίσθηκαν χθες, Δευτέρα, κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. Ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως οι αντάρτες έβαλαν κατά των ουκρανικών δυνάμεων που ελέγχουν το αεροδρόμιο, χωρίς να επιτύχουν ωστόσο την αποχώρησή τους.
Το ουκρανικό κοινοβούλιο πρόκειται να εξετάσει σήμερα δύο σημαντικά σημεία του πρωτοκόλλου κατάπαυσης πυρός της 5ης Σεπτεμβρίου: ένα νόμο περί αμνηστίας και ένα νόμο ο οποίος προβλέπει ένα «ειδικό καθεστώς» που θα εγγυάται μεγαλύτερη αυτονομία στις ρωσόφωνες αυτονομιστικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.
 
 
Σύμφωνα με την προεδρία, το νομοσχέδιο εξαιρεί από ποινικές και διοικητικές διώξεις τους μαχητές, πλην εκείνων που έχουν καταστεί ένοχοι για «φόνους, βιασμούς και τρομοκρατία». Σύμφωνα με τον ουκρανικό Τύπο, εξαιρούνται της αμνηστίας οι υπεύθυνοι για την κατάρριψη του Μπόινγκ της Malaysia Airlines που στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους.

Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για το «ειδικό καθεστώς», το Κίεβο συμφωνεί στην εγκαθίδρυση μιας προσωρινής αυτόνομης κυβέρνησης, η οποία θα αναλάμβανε καθήκοντα με την υιοθέτηση του νόμου και για τρία χρόνια. Οι αντάρτες, από την πλευρά τους, ζητούν ανεξαρτησία.