Όπως δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι, λέει ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε συνδυασμό με την ευλογιά των προβάτων, και την έλλειψη λήψης ουσιαστικών μέτρων από την πολιτεία ξεκληρίζονται κοπάδια, θανατώνεται μεγάλος αριθμός ζώων και χάνονται περιουσίες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου είχαν καταγραφεί 751 εστίες καταρροϊκού πυρετού, στις οποίες ζουν συνολικά 141.672 πρόβατα και 19.754 αίγες.
 
Η συνολική νοσηρότητα στα αιγοπρόβατα είναι της τάξης του 5,36% και η θνησιμότητα φθάνει στο 1,69%.
 
Βάσει του πίνακα που εξασφάλισε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, Λακωνία και Αρκαδία αριθμούν τις περισσότερες εργαστηριακά επιβεβαιωμένες εστίες, με 132 και 127 αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν Δράμα και Λέσβος από 53, Έβρος 52, Καστοριά 33, Ξάνθη 31, Χαλκιδική 26 και Κοζάνη 28.
 
Από 19 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες εστίες έχουν Εύβοια και Θεσσαλονίκη και ακολουθούν Κορινθία 18, Κιλκίς και Ροδόπη από 16 αντίστοιχα, Ευρυτανία 15, Ιωάννινα 14, Πιερία 10, Τρίκαλα 9, Πέλλα 8, Αχαΐα και Ηλεία από 7 αντίστοιχα, Σέρρες 6, Αργολίδα 5, Φωκίδα, Καβάλα και Φλώρινα από 4 αντίστοιχα, Αιτωλοακαρνανία και Μαγνησία από 2 και Αττική, Καρδίτσα και Ανατολική από μία αντίστοιχα.
 
Σύμφωνα με το υπουργείο, υπάρχουν ακόμα 200 πιθανές εστίες, «αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί, καθώς και σημαντικός αριθμός εστιών που έχουν επιβεβαιωθεί αλλά εκκρεμεί η καταχώρησή τους» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
 
Σύμφωνα δε με τη Διεύθυνση Υγείας Ζώων του υπουργείου «η επιζωοτία αναμένεται να συνεχιστεί με τους ίδιους ή και αυξημένους ρυθμούς κατά τους επόμενους μήνες ενόψει και του φθινοπώρου που γενικά ευνοεί τη δραστηριότητα των εντόμων-φορέων με τα οποία μεταδίδεται ο καταρροϊκός πυρετός».