Χαμηλές προσδοκίες και απογοήτευση για τον ΟΗΕ

Η σημερινή συνάντηση είναι η πρώτη που γίνεται με τη συμμετοχή του νέου ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Η συνάντηση πραγματοποιείται ωστόσο στη σκιά των χθεσινών δηλώσεων Νταβούτογλου στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, αλλά και της αναφοράς του γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων «έχουν ταυτοποιήσει τα περισσότερα από τα θέματα κλειδιά που τέθηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών, γι' αυτό και πρέπει να προχωρήσουν στη διαδικασία του πάρε-δώσε».

Μετά από αντίδραση της Λευκωσίας τα Ηνωμένα Έθνη απέδωσαν τις αναφορές του Μπαν Κι Μουν σε «γλωσσικό ολίσθημα» και διευκρίνισαν ότι το πάρε -δώσε είναι η τελική φάση της διαδικασίας.
 

Διευκρινίσεις για το «πάρε-δώσε»

Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ, με την ευκαιρία της σημερινής έναρξης της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, δήλωσε ότι «οι δύο ηγέτες έχουν ταυτοποιήσει τα περισσότερα από τα θέματα-κλειδιά τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι. Τώρα είναι θέμα επιλογής, θα πρέπει να υπάρξει κάποιο πάρε – δώσε για να μπορέσουν να συμφωνήσουν στην τελική λύση».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον διορισμό του νέου ειδικού σύμβουλου, τον κ. Εσπεν Μπάρθ Έιντε ο οποίος όπως είπε, συναντήθηκε με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι ηγέτες θα επιδείξουν ανανεωμένη αφοσίωση και θάρρος και θα οικοδομήσουν στις αρχές που παρατίθενται στην κοινή διακήρυξη.
Ελπίζω επίσης οι σημαντικές αρχές που παρατίθενται στην κοινή διακήρυξη θα εφαρμοσθούν πλήρως, το συντομότερο δυνατόν».

Ακόμη, τόνισε ότι το πρόβλημα έχει διαρκέσει «μεγάλο χρονικό διάστημα» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι δύο ηγέτες να επιδείξουν την πολιτική ηγεσία που απαιτείται».

Ωστόσο έπειτα από την αναφορά αυτή σχετικά με την αναγκαιότητα οι «δύο ηγέτες» στην Κύπρο να προχωρήσουν σε διαδικασία «πάρε-δώσε», υπήρξε έντονη αντίδραση από την κυπριακή κυβέρνηση, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, με διευκρινιστική δήλωση, υποστήριξε ότι το «πάρε – δώσε» θα είναι η «τελική φάση» που οδηγεί στη διευθέτηση.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του γγ του διεθνούς οργανισμού ανέφερε: «Μου ζητήσατε διευκρίνιση πάνω στη δήλωση του ΓΓ. Μπορώ να σας πω ότι ο ΓΓ αναφερόταν στις προετοιμασίες των ηγετών για την επόμενη φάση των συνομιλιών.
Ενώ δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα για το αποψινό δείπνο των ηγετών στη Λευκωσία με τον ειδικό σύμβουλο, ο σκοπός είναι να συζητηθεί σε επίπεδο ηγετών το πως θα προχωρήσουμε εμπρός τη διαδικασία, στη βάση της Κοινής Διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Η φάση του πάρε – δώσε θα είναι η τελική φάση που οδηγεί στη διαδικασία».
 

Αντιδράσεις για τον Νταβούτογλου

Την Τρίτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα όσα ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου δήλωσε: «Στην Τουρκία εναπόκειται να συμβάλει στην επίτευξη λύσης, αναλαμβάνοντας ουσιαστικές πρωτοβουλίες που αφορούν στον πυρήνα του προβλήματος, δηλαδή την ύπαρξη των κατοχικών της στρατευμάτων, το μη σεβασμό, από πλευράς της, των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το συνεχιζόμενο εποικισμό και την αντιπαραγωγική στάση που τηρεί, μέχρι σήμερα, η τουρκοκυπριακή πλευρά στις δικοινοτικές συνομιλίες».

Ακόμη είπε πως η  Ελλάδα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου στηρίζει την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και υποστηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, επί τη βάσει των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του κοινοτικού κεκτημένου.

Νωρίτερα ο κ.  Νταβούτογλου από το κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας κάλεσε τον κ. Σαμαρά να κάνουν κοινή επίσκεψη στην Κύπρο λέγοντας: «Να πάμε πρώτα στο νότιο μέρος και μετά στο βόρειο … Ας πιούμε μαζί τσάι και να συνομιλήσουμε».
Μεταξύ άλλων ο κ. Νταβούτογλου άφησε αιχμές κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς για καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις: «Θέλαμε η Κύπρος να γίνει νησί ειρήνης, θέλαμε να έρθει η ειρήνη, η ευημερία και η γαλήνη στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της ειρήνης που θα διασφαλιστεί στην Κύπρο. Θέλαμε η Τουρκία, η Ελλάδα, η “ΤΔΒΚ” και η Ελληνοκυπριακή διοίκηση (σ.σ. όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία) να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να σκεφτούν πώς μπορούν να μετατρέψουν την Ανατολική Μεσόγειο σε λεκάνη ειρήνης, αλλά εμείς όσο ισχυρή θέληση και να επιδείξαμε, δυστυχώς δεν υπήρξε η ίδια ανταπόκριση», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο ίδιος υποστήριξε πως η καθυστέρηση τον συνομιλιών είναι χάσιμο χρόνου και ότι το Εθνικό Συμβούλιο στην ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει δύσκολη τη λήψη αποφάσεων.