Η δημοσκόπηση, η οποία δεν διεξήχθη για μέσο ενημέρωσης, δείχνει την υποστήριξη για παραμονή στα πλαίσια του Ηνωμένου Βασιλείου να φθάνει το 52%, ενώ 5% των όσων ερωτήθησαν δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Panelbase, η οποία είχε δημοσιευτεί το Σάββατο, η επιλογή της ανεξαρτησίας «κέρδιζε» το 49% των Σκοτσέζων ψηφοφόρων.
 
Σε δημοσκόπηση ωστόσο της Ipsos MORI, εμφανίζεται και πάλι ως ισχυρότερο το ρεύμα της παραμονής στο ενιαίο κράτος με την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, με 51% έναντι 49% υπέρ της ανεξαρτησίας.

Η υποστήριξη, πάντως, της προοπτικής της ανεξαρτησίας κέρδισε στις δημοσκοπήσεις της εταιρείας 7 μονάδες σε σχέση με τις 5 Αυγούστου.
 

Πανκινητοποίηση

Ύστατη προσπάθεια για να πείσουν τους αναποφάσιστους κάνουν στην Σκωτία τόσο υποστηρικτές του «Ναι», όσο και υποστηρικτές του «Όχι». Την Πέμπτη προσέρχονται στις κάλπες 4,2 εκατ. Σκωτσέζοι, για το κρίσιμο δημοψήφισμα που θα κρίνει το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου

Κλειδί στη διαμόρφωση του αποτελέσματος θα αποτελέσει η στάση των αναποφάσιστων μέσα στην κάλπη, το ποσοστό των οποίων παραμένει σεβαστό σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία 24ωρα έχουν αυξηθεί οι εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους, σημάδι ότι άτομα που ως τώρα δεν ψήφιζαν ποτέ, προτίθενται να προσέλθουν την Πέμπτη.
 

Δυναμική της ύστατης στιγμής λαμβάνει το «ναι»

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν, πρώτα από όλα, πως το ποσοστό των αναποφάσιστων βρίσκεται τουλάχιστον στο 8% (σε κάποιες φτάνει το 14%). Αυτός είναι ο σημαντικός παράγοντας αβεβαιότητας, που εξουδετερώνει το προβάδισμα λίγων -τεσσάρων- μονάδων που εμφανίζεται να έχει το «όχι» στην ανεξαρτησία.
 
Και στις τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν μέχρι το βράδυ της Τρίτης, το «όχι» εμφανίζεται στο 52% και το «ναι» στο 48% (του ICM για τον Scotsman, του Opinium για την Daily Telegraph και της Survation για την Daily Mail). 
 
Και στις τρεις δημοσκοπήσεις, το στρατόπεδο του «ναι» στην ανεξαρτησία εμφανίζεται να έχει ενισχυθεί τις τελευταίες ημέρες.

Στο δημοψήφισμα συμμετέχουν όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι της Σκωτίας άνω των 16 ετών.
 
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 9:00 το πρωί ώρα Ελλάδας και θα κλείσουν τα μεσάνυχτα.
 
Δεν θα διενεργηθούν exit polls. Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το πρωί της Παρασκευής.