Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στην Ανατολική Ουκρανία, με επτά νεκρούς και οκτώ τραυματίες, την ώρα που εκπρόσωποι της ουκρανικής κυβέρνησης και των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων συναντώνται στη Λευκορωσία για να συζητήσουν την εύθραυστη εκεχειρία στην περιοχή.
 
Στις πόλεις Ντονέτσκ και Μακιίβκα τρεις πολίτες σκοτώθηκαν και τρεις ακόμη τραυματίστηκαν από τα πυρά πυροβολικού του κυβερνητικού στρατού, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
 
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, Αντρίι Λισένκο, υποστήριξε ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και ακόμη τρεις τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ διεξάγεται έρευνα για τον εντοπισμό έξι στρατιωτών που αγνοούνται.
 
Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι οι ρωσόφωνοι παραβίασαν την εκεχειρία, βάλλοντας εναντίον κυβερνητικών θέσεων σε τουλάχιστον 17 περιοχές τις τελευταίες 24 ώρες. Ωστόσο οι ρωσόφωνοι υποστηρίζουν ότι απλώς ανταπέδωσαν τα πυρά του κυβερνητικού στρατού. Παράλληλα το «Interfax» μετέδωσε ότι δύο πολίτες σκοτώθηκαν στην πόλη Σλοβιανοσέρμπσκ στην επαρχία Λουγκάνσκ και δύο μαχητές τραυματίστηκαν.

Οι αντάρτες από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι απλώς ανταπέδωσαν τα πυρά όταν δέχθηκαν επίθεση από τον κυβερνητικό στρατό.
 
Διοικητής των ανταρτών δήλωσε στο Interfax ότι δύο πολίτες σκοτώθηκαν στην πόλη Σλοβιανοσέρμπσκ στην επαρχία Λουχάνσκ και δύο μαχητές τραυματίστηκαν.
 

Συνάντηση για εφαρμογή της εκεχειρίας

 
Παρά τις συγκρούσεις, αντιπρόσωποι του Κιέβου και των ηγετών των ρωσόφωνων των νοτιοανατολικών περιοχών συναντώνται εκ νέου σήμερα στο Μινσκ.

Όπως μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, που εκπροσωπεί το Κίεβο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ελπίζει ότι αυτή η συνάντηση θα επιτρέψει να προχωρήσουμε» υπογραμμίζοντας την ανάγκη να «επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός», καθώς η συμφωνία που υπογράφθηκε την 5η Σεπτεμβρίου παραβιάζεται σχεδόν καθημερινά στο πεδίο.

 
Ο Αλεξέι Καριάκιν, ένας εκ των επικεφαλής κατοίκων του Λουγκάνσκ, δήλωσε ότι το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι να διασφαλιστεί ότι τηρείται η εκεχειρία. Ειδικός ρόλος θα δοθεί στους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), πρόσθεσε στο πρακτορείο «Itar-Tass». Ο Μίροσλαβ Ρουντένκο, διοικητής των μαχητών από το Ντονέτσκ, επισήμανε ότι θα επιμείνουν στην ανεξαρτησία των «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ».
 
Την 5η Σεπτέμβρη οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει στη διάρκεια διαπραγματεύσεων στο Μινσκ να τηρήσουν εκεχειρία επ' αόριστον. 


Βραβείο από το ευρωκοινοβούλιο στο Μαϊντάν;

To κίνημα διαμαρτυρίας Μαϊντάν του Κιέβου, τα μέλη του οποίου είχαν καταλάβει την κεντρική πλατεία της ουκρανικής πρωτεύουσας για διάστημα πολλών μηνών διεκδικώντας στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μεταξύ των υποψηφίων που ανακοινώθηκαν σήμερα για το βραβείο προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
Το βραβείο Ζαχάροφ τιμά πρόσωπα που αγωνίζονται εναντίον της μισαλλοδοξίας, του φανατισμού και της καταπίεσης. Με τη διάκριση αυτή έχουν τιμηθεί στο παρελθόν ο εκλιπών πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Νέλσον Μαντέλα και η ακτιβίστρια για τη δημοκρατία στη Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κιι.
 
Το ευρωκοινοβούλιο όρισε τους δημοσιογράφους Μουστάφα Νάγεμ και Τετιάνα Τσόρνοβο, την τραγουδίστρια Ρουσλάνα Λιζίτσκο και την ακτιβίστρια Γελιζαβέτα Σεπετιλνικόβα αντιπροσώπους του κινήματος της πλατείας Ανεξαρτησίας, που ξεκίνησε πέρυσι όταν ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ.
 
Άλλοι υποψήφιοι είναι ο γυναικολόγος από το Κονγκό Ντένις Μουκουένγκε, που έχει προσφέρει βοήθεια σε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης· ο Μαχμούντ αλ Ασάλι, ένας καθηγητής από το Ιράκ τον οποίο σκότωσε το Ισλαμικό Κράτος επειδή υπερασπίστηκε τους Χριστιανούς· ο μπλόγκερ από την Αίγυπτο Αλάα Άμπντελ Φάταχ· ο ακτιβιστής από τη Σομαλία Αγιάν Χίρσι Άλι· και η ακτιβίστρια που προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Αζερμπαϊτζάν Λέιλα Γιούνους.
 
Ο νικητής θα επιλεγεί την 16η Οκτωβρίου και η τελετή βράβευσης θα λάβει χώρα την 26η Νοεμβρίου.
 
Πέρυσι τιμήθηκε με το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από ένα χρηματικό ποσό ύψους 55.000 ευρώ, η Πακιστανή έφηβη Μαλάλα Γιουσαφζάι, την οποία πυροβόλησαν στο κεφάλι οι Ταλιμπάν επειδή υπερασπίστηκε την εκπαίδευση των γυναικών.
 
Το βραβείο, που έχει πάρει το όνομά του από τον Σοβιετικό αντικαθεστωτικό Αντρέι Ζαχάροφ, απονέμεται από το 1988.

Δεκάδες παρατηρτητές για τις εκλογές

Σχεδόν 700 παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα εποπτεύσουν την ομαλή διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Ουκρανία που είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε ο οργανισμός.

Περίπου 600 μέλη του οργανισμού θα βρίσκονται στη χώρα στις 16 Οκτωβρίου, ημέρα των εκλογών, όπως προβλέπει ο ΟΑΣΕ.

Δεκαέξι εμπειρογνώμονες που είναι εγκατεστημένοι στο Κίεβο και «80 παρατηρητές που είναι αναπτυγμένοι με μακροπρόθεσμη προοπτική σε όλη τη χώρα» συμπληρώνουν το προσωπικό του οργανισμού.

Ο ΟΑΣΕ διεξάγει αποστολή εποπτείας στην Ουκρανία, μετά το ξέσπασμα της κρίσης στη χώρα και έχει στείλει στην περιοχή ομάδα παρατηρητών η οποία αποτελείται από 250 μέλη και η οποία αναμένεται να διπλασιαστεί πριν από το τέλος του έτους.