Ο Γενς Βάιντμαν δήλωσε προς το περιοδικό “Ντερ Σπίγκελ” ότι οι κινήσεις αυτές προχωρούν πέραν προηγούμενων προσπαθειών να ενθαρρυνθούν οι τράπεζες για να δανείζουν περισσότερο και μπορεί να απαλλάξουν τις τράπεζες από το ρίσκο σε βάρος των φορολογουμένων.
 
“Κατά την άποψή μου, οι πρόσφατες αποφάσεις από το Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι μια θεμελιώδης αλλαγή πορείας και μια δραστική αλλαγή για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ”, δήλωσε ο Βάιντμαν στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.
 
“Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει κανείς για το περιεχόμενο των αποφάσεων, η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου της ΕΚΤ σηματοδοτεί με αυτό ότι η νομισματική πολιτική είναι έτοιμη να προχωρήσει πολύ μακριά και να εισέλθει σε νέα εδάφη”.
 
Αν και αυτή δεν είναι η πρώτη τέτοια κριτική σε βάρος της ΕΚΤ από την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, ο κατηγορηματικός τόνος της υπογραμμίζει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η ΕΚΤ αν αποφασίσει ποτέ να επεκτείνει και στα κυβερνητικά ομόλογα το πρόγραμμά της αγοράς στοιχείων ενεργητικού.
 
Ο Βάιντμαν επανέλαβε επίσης ότι θεωρεί “πολύ χαμηλή” την πιθανότητα να υπάρξει αποπληθωρισμός.
 
Ερωτηθείς σχετικά με τη Γαλλία και την Ιταλία, δήλωσε πως η ευρωζώνη δεν θα ανακάμψει από τα προβλήματά της αν οι δύο χώρες δεν εφαρμόσουν σκληρές διαρθωτικές μεταρρυθμίσεις.
 
“Όσο αυτές οι δύο μεγάλες χώρες δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και σταθερότητα, τόσο περισσότερο θα συνεχίζεται η αδυναμία της ευρωζώνης και μαζί της η πίεση στη νομισματική πολιτική”, τόνισε ο Βάιντμαν.

Κάλεσμα από ΗΠΑ και ΟΟΣΑ για δημοσιονομική χαλάρωση

Έκκληση προς τις χώρες της Ευρωζώνης να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη, απηύθυνε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου σε δηλώσεις που έκανε κατά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Αυστραλία.

«Από τις συζητήσεις προέκυψε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να οδηγήσει την οικονομία της εκεί όπου θα έπρεπε να είναι», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ.

«Αυτό που είναι σαφές από την εμπειρία των ΗΠΑ, είναι ότι οι πρωτοβουλίες για να αυξηθεί η ζήτηση βραχυπρόθεσμα και οι μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνιστούν έναν σημαντικό συνδυασμό και δεν πρέπει να γίνεται επιλογή μεταξύ των δύο», πρόσθεσε ο Λιου.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ, «η πρόκληση για την Ευρώπη έγκειται στο να συμφωνήσει στον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιήσει αυτά τα δύο μαζί». Η ανησυχία μου, είπε ο κ. Λιου, είναι πως, αν οι προσπάθειες για να αυξηθεί η ζήτηση αναβληθούν για υπερβολικά μεγάλη περίοδο, υπάρχει κίνδυνος οι αντίθετοι άνεμοι να είναι ισχυρότεροι.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προειδοποίησε τη Δευτέρα πως οι μεγάλες οικονομίες επιβραδύνονται και πως ειδικά η Ευρωζώνη, πρέπει να τονώσει πάση θυσία την αναιμική της ανάπτυξη διότι διαφορετικά κινδυνεύει να μείνει πίσω σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.