Σε μήνυμα του εκπροσώπου του PKK Ντουρσούν Καλκάν που αναπαράγεται τη Δευτέρα από το κουρδικό πρακτορείο Firat, οι Κούρδοι καλούνται σε κινητοποίηση. 

 
«Στην αντίσταση, δεν υπάρχουν όρια» αναφέρει το μήνυμα του ΡΚΚ, καλώντας ιδιαίτερα «την κουρδική νεολαία και τις γυναίκες να αντισταθούν στις επιθέσεις».

Εδω και μέρες, σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται γύρω από την κουρδική πόλη που εποφθαλμιούν οι τζιχαντιστές στη συροτουρκική μεθόριο, με τους Κούρδους να αναφέρουν ότι εμπόδισαν την προέλαση.

Οι τζιχαντιστές του ISIS προσπαθούν να καταλάβουν το συριακό Αΐν αλ Αράμπ -ή Κομπανί, στα κουρδικά- στα σύνορα με την Τουρκία, καταλαμβάνοντας δεκάδες χωριά στην εκστρατεία προς την πόλη και αναγκάζοντας τον κουρδικό πληθυσμό της περιοχής να διαφύγει προς την Τουρκία.
 
Τη Δευτέρα, στελέχη κουρδικών ενόπλων ομάδων στη βόρεια Συρία ανέφεραν στο Reuters ότι κατάφεραν να εμποδίσουν την προέλαση των τζιχαντιστών στο Κομπανί.
 

Ξεπέρασαν τους 100.000 οι Κούρδοι πρόσφυγες


 
Εκατό χιλιάδες Κούρδοι της Συρίας έφθασαν στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες, διωγμένοι από την προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, όπως ανακοίνωσε η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Τουρκία άνοιξε την Παρασκευή τα σύνορά της για τους Σύρους πρόσφυγες, που εγκατέλειψαν την πόλη Άιν αλ-Άραμπ (Κομπανί στα κουρδικά), η οποία  είναι περικυκλωμένη από τους μαχητές της εξτρεμιστικής σουνιτικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.


Το Σάββατο, η Ύπατη Αρμοστεία προειδοποίησε για το ενδεχόμενο άφιξης εκατοντάδων χιλιάδων Κούρδων προσφύγων στην Τουρκία, καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Συρία.


Στην Άγκυρα, αξιωματούχος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων και Φυσικών Καταστροφών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι σήμερα το πρωί ο ακριβής αριθμός των Κούρδων προσφύγων ήταν 104.000.