Πολλοί φορολογούμενοι επιχειρούν να εκτυπώσουν το νέο τους εκκαθαριστικό μαζί με τη νέα ειδοποίηση των δόσεων με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται υπερφόρτωση. 

Σήμερα, Δευτέρα, ανέβηκαν στο σύστημα τα εκκαθαριστικά και 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά και να πληρώσουν μέχρι το τέλος του μήνα.

Μειώσεις για τους μεγαλοϊδιοκτήτες

Οι διαφορές για τους υπόχρεους στα νέα εκκαθαριστικά είναι σχεδόν αμελητέες, καθώς ελάχιστοι είδαν πραγματικά μειωμένες τις οφειλές τους προς την Εφορία. Στα ποσά του κύριου φόρου για τη μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων και κυρίως των μικροιδιοκτητών ο ΕΝΦΙΑ παραμένει σχεδόν αμετάβλητος.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι μειώσεις φόρου στα νέα εκκαθαριστικά φθάνουν και το 90%. Η νέα εκκαθάριση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περιπτώσεις οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές που δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων λαμβάνοντας υπόψη την ευνοϊκότερη φορολογητέα αξία μεταξύ Φ.Α.Π. 2013 και Εν.Φ.Ι.Α. αλλά και εξαιρέσεις.

Τα νέα εκκαθαριστικά δεν περιέχουν τις εκπτώσεις φόρου κατά 20% για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ενώ σε εκκρεμότητα παραμένουν και για όσους πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ώστε να λάβουν 50% έκπτωση ή απαλλαγή από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ (έκπτωση 100%). Υπενθυμίζεται ότι όσοι εκ των 6,2 εκατ. υπόχρεων σε ΕΝΦΙΑ έχουν προχωρήσει ήδη σε κάποια καταβολή βάσει της προηγούμενης εκκαθάρισης, τούτη θα συμψηφιστεί με τη νέα εκκαθάριση, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Ανισορροπία και στα νέα εκκαθαριστικά

Ιδιοκτήτες με οικόπεδα αξίας άνω των 300.00 ευρώ, που επιβαρύνονται με συμπληρωματικό φόρο και βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου πόλης αλλά εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι των «διορθώσεων» που έγιναν στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ), από τον οποίο δεν έλειψαν και πάλι τα λάθη, επισημαίνει η «Εφημερίδα των Συντακτών».
 
Ο φόρος στις μεγάλες περιουσίες μειώνεται έως και 98%, αφού ο πρόσθετος «πέλεκυς» του συμπληρωματικού φόρου εξαφανίζεται από το «φρέσκο» εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.
 
Αντίθετα, για φορολογούμενους με… μικρές περιουσίες, αντίστοιχα μικρές ήταν και οι «ανάσες» στη φορολογική τους επιβάρυνση, που δεν ξεπέρασαν το 15% με 20%.
 
Αυτά προκύπτουν από τα νέα διορθωμένα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ, που αναρτήθηκαν από το βράδυ του Σαββάτου στο ΤΑΧΙSNET και με τα οποία η κυβέρνηση επιχείρησε να λειάνει το «σοκ» που υπέστησαν 1,1 εκατ. ιδιοκτήτες από τα τερατώδη λάθη της αρχικής εκκαθάρισης.