«Οι μαθήτριές μας λαχταρούσαν» την άρση της απαγόρευσης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς μετά το πέρας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας.
 
«Η αλλαγή ισχύει στα γυμνάσια και τα λύκεια, όχι στα δημοτικά σχολεία» δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους ο υπουργός Παιδείας Ναμπί Αβτζί, όπως μετέδωσε το CNN-Turk, διευκρινίζοντας ότι από την πέμπτη τάξη κάθε μαθήτρια μπορεί πλέον να φορά τη μαντήλα.
 
Σύμφωνα με την ισλαμική παράδοση, οι γυναίκες μπορούν να αρχίσουν να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν φτάσουν στην εφηβεία.
 
Η Τουρκία έχει ήδη άρει την απαγόρευση που ίσχυε σχεδόν επί 90 χρόνια στη χρήση της ισλαμικής μαντήλας στις δημόσιες υπηρεσίες και τα πανεπιστήμια, ερχόμενη σε μετωπική σύγκρουση με το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP).
 

Διπλασιασμός θρησκευτικών σχολείων

Οι νέοι κανόνες που ξαναφέρνουν τη μαντήλα στα σχολεία εντάσσονται στο πλαίσιο εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η οποία έχει οδηγήσει σχεδόν στον διπλασιασμό των θρησκευτικών σχολείων την τελευταία πενταετία.
 
Η διαμάχη γύρω από την ισλαμική μαντήλα βρίσκεται στην καρδιά της αντιπαράθεσης μεταξύ ισλαμιστών και κεμαλιστών, οι οποίοι κατηγορούν το AKP ότι επιδιώκει να διαβρώσει τα κοσμικά θεμέλια της δημοκρατίας που οικοδομήθηκε το 1923 από τον Κεμάλ Ατατούρκ πάνω στα συντρίμμια της οθωμανικής θεοκρατίας.