Τις 6.000 απολύσεις στο δημόσιο και τους ΟΤ:Α, που η τρόικα απαιτεί με επίταση να γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου, αναζητά εναγωνίως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρρύθμισης. Για τον λόγο αυτό θα αξιοποιήσει ως πρόσχημα τους διοικητικούς ελέγχους για πλαστογράφηση δικαιολογητικών που αφορούν τις προσλήψεις, τις μετατάξεις, τις συνταξιοδοτήσεις αλλά και τις μετατροπές συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Η κυβερνητική πρόθεση έγινε σαφής, από την τοποθέτηση στην Βουλή (30/9), της υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ευης Χριστοφιλοπούλου, που με πολύ αόριστο τρόπο μίλησε για ελέγχους που «αφορούν την γνησιότητα, είτε αυτού που πρόκειται να προσληφθεί είναι αυτού που μετατάσσεται από υπηρεσία σε υπηρεσία είτε αυτού που παραιτήθηκε για άγνωστους λόγους και θα συνταξιοδοτηθει». Οι συγκεκριμένες διαδικασίες προβλέπονται στα άρθρα 28 και 29 του νομοσχεδίου με τίτλο «Ανοιχτή Διάθεση Εγγράφων» ξεκίνησε να συζητείται στην αρμοδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή. Η υφυπουργός υποστήριξε πως σε τέτοιες περιπτώσεις πλαστών δικαιολογητικών το κράτος οποίο «εξαπατήθηκε, έστω προ εικοσαετίας, από κάποιον υπάλληλο του φέρνοντας ένα πλαστό πτυχίο ή απολυτήριο Λυκείου και σε αυτόν τον υπάλληλο να πούμε μπράβο και να του δώσουμε και σύνταξη;». Επίσης πρόσθεσε πως «εάν κάποιος πλαστογράφησε ή παρανόμησε με δική του υπαιτιότητα – διότι στην παρανομία χρειάζεται υπαιτιότητα του υπαλλήλου – ή πλαστογράφησε όπου η υπαιτιότητα τεκμαίρεται, δεν έχει θέση στο Δημόσιο». Η Ε.Χριστοφιλοπούλου δεν προσδιόρισε τον εκτιμώμενο αριθμό των περιπτώσεων που εξετάζονται ενώ άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο οι έλεγχοι να αφορούν τόσο τους εν ενεργεία υπαλλήλους όσο και τους συνταξιούχους.

Εντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αριστεράς. Μάλιστα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος υποστήριξε πως «θέλετε να κάνετε αναδρομικό έλεγχο συμβάσεων και συνταξιοδοτήσεων, πουθενά στον πλανήτη, σε καμία προ-δημοκρατική και δημοκρατική εποχή δεν έχει συμβεί αυτό. Να πάτε σε συνταξιούχους 20 ετών και να πείτε ότι σας παίρνουμε την σύνταξη πίσω επειδή προσκομίσατε το 1985-90 ένα πιστοποιητικό και να του αφαιρέσετε το δικαίωμα να ζει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του». Αντίστοιχη παρέμβαση έκανε με ερώτησή του στην Βουλή και ο Δ.Στρατούλης. Υποστήριζει ότι «η αξιολόγηση είναι απλά το πρόσχημα. Μοναδικός στόχος της κυβέρνησης είναι να βρει με οποιονδήποτε τρόπο τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που έχει δεσμευτεί στην τρόικα ότι θα απολύσει. Ουσιαστικά, με τη διαδικασία των «ελέγχων» είναι σε εξέλιξη άλλη μία επιχείρηση τρομοκρατίας και συκοφάντησης όσων αντιτίθενται στην εκστρατεία ανεύρεσης δημοσίων υπαλλήλων προς απόλυση». Μάλιστα αναφέρεται ειδικά στο θέμα των συμβασιούχων που από ότι φαίνεται θα αποτελέσουν τα θύματα της όλης ιστορίας. Επισήμανε ότι «δεν πρόκειται για επανέλεγχο, αλλά για επανακαθορισμό των κριτηρίων των συμβάσεων και ουσιαστικά κατάργηση του Π.Δ. 164/2004, που θεσμοθετήθηκε κατ’ εφαρμογή ευρωπαϊκής οδηγίας. Το ΠΔ 164/2004 καθόρισε τις προϋποθέσεις μετατροπής συμβάσεων εργασίας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Σε  εκείνη τη διαδικασία εγγυητής της νομιμότητας και της διαφάνειας ήταν το ΑΣΕΠ. Συνεπώς, ουδείς λόγος συντρέχει και η επανεξέτασή τους είναι προσχηματική».

Αντίστοιχη τοποθέτηση υπήρξε και από την πλευρά του ΚΚΕ. Ο βουλευτής του Χρ. Κατσώτης τόνισε πως «το θέμα αφορά τον επανέλεγχο σε βάθος εικοσαετίας και άλλα ζητήματα. Τι κάνετε στο διάταγμα Παυλόπουλου; Αν υπάρχουν κάποιοι χρόνοι ενδιάμεσα που έχουν δικαιολογηθεί σαν απασχόληση, εσείς ισχυρίζεστε ότι αφού δεν είχε ασφαλιστική κάλυψη, είναι σαν να μην υπάρχουν και τους απολύετε.Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση προβάλλει το θέμα της πλαστότητας, για να καλύψει ότι θέλει να δημιουργήσει ένα μηχανισμό που θα απολύει διαρκώς εργαζόμενους. Η ομηρία των συμβασιούχων είναι δικό σας παιδί, δική σας πολιτική».