Οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται πλέον σε απόσταση μόλις 3 χιλιομέτρων ανατολικά απ' αυτή την τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πηγών, ιατρικών, στρατιωτικών και από την κοινωνία των πολιτών, σε όλη τη Συρία.

Τουλάχιστον εννέα Κούρδοι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και ένας τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν στις μάχες στη διάρκεια της νύκτας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

«Μολονότι υπολείπονται σε αριθμό και όπλα, οι Κούρδοι μαχητές αρνούνται να αποσυρθούν και υπερασπίζονται επίμονα την πόλη τους εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

«Είναι γι' αυτούς ζήτημα ζωής ή θανάτου», πρόσθεσε.
 

Εκατοντάδες Κούρδοι μαχητές αντιμετωπίζουν χιλιάδες τζιχαντιστές οι οποίοι διαθέτουν άρματα μάχης, βαρύ πυροβολικό και πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών των 220 χιλιοστών.

«Οι Κούρδοι από την πλευρά τους είναι οπλισμένοι με Καλάσνικοφ, βαριά σοβιετικά πολυβόλα DShK και εκτοξευτές ρουκετών RPG», διευκρίνισε ο κ. Αμπντέλ Ραχμάν.

Αν καταλάβουν το Άιν Αλ Άραμπ, οι τζιχαντιστές θα ελέγχουν μια μακρά και συνεχή εδαφική λωρίδα στη βόρεια Συρία, κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.

Η επίθεσή τους έχει προκαλέσει μια μαζική έξοδο του πληθυσμού. Τουλάχιστον 160.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου τα σύνορα για να καταφύγουν στην Τουρκία.


Μαχητές του Κόμματος Εργατών του Κουρδιστάν (PKK) έχουν περάσει από την πλευρά τους στη Συρία για να βοηθήσουν τους πολιορκημένους ομοεθνείς τους.