Την ίδια ώρα, σφοδρές μάχες διεξάγονται ανάμεσα στις κουρδικές δυνάμεις και τους τις δυνάμεις της ISIS που πολιορκούν την κουρδική πόλη στη μεθόριο με την Τουρκία -η οποία ετοιμάζεται να δώσει το «πράσινο φως» για στρατιωτική δράση κατά των τζιχαντιστών.
 
Κουρδικές πηγές στην πόλη Κομπανί και στο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσαν ότι η αμερικανο-αραβική συμμαχία διεξήγαγε τουλάχιστον πέντε επιδρομές κατά θέσεων των τζιχαντιστών στη γραμμή του μετώπου ανατολικά και νοτιοανατολικά του Κομπανί (Αΐν αλ-Αράμπ στα αραβικά).
 
«Σήμερα, αμερικανικά μαχητικά έπληξαν χωριό που βρίσκεται σε απόσταση 4-5 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Κομπανί και ακούσαμε ότι κατέστρεψαν τεθωρακισμένο του Ισλαμικού Κράτους» δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ο Παρβέρ Μοχάμεντ Αλί, μεταφραστής των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).
 

Ζήτημα ζωής ή θανάτου
 

Το Συριακό Παρατηρητήριο -οργάνωση εδρεύουσα στη Βρετανία που διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πηγών σε όλη τη Συρία- αναφέρει ότι οι τζιχαντιστές βρίσκονται πλέον σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων ανατολικά από το Κομπανί.
 
«Μολονότι υπολείπονται σε αριθμό και οπλισμό, οι κούρδοι μαχητές αρνούνται να αποσυρθούν και υπερασπίζονται επίμονα την πόλη τους εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους» δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου. 
 
«Είναι γι' αυτούς ζήτημα ζωής ή θανάτου» τόνισε.
 
Τουλάχιστον εννέα κούρδοι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και ένας τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν στις μάχες στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
 
Αν καταλάβουν το Κομπανί οι τζιχαντιστές θα ελέγχουν μακρά και συνεχή εδαφική λωρίδα στη βόρεια Συρία, κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.
 
 

Μαζική έξοδος πληθυσμού
 

Οι μάχες στην περιοχή έχουν προκαλέσει μαζική έξοδο του πληθυσμού. Τουλάχιστον 160.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου τα σύνορα για να καταφύγουν στην Τουρκία.
 
Μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) έχουν περάσει στη Συρία για να πολεμήσουν κατά των τζιχαντιστών.