«Τα συμπεράσματα του διαλόγου, που διεξήχθη στην έδρα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, μεταξύ των Κοινωνικών Εταίρων της χώρας μας, δικαιώνουν τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και δίνουν συγκεκριμένες απαντήσεις στα θέματα που θέτει η τρόικα και κυρίως το ΔΝΤ, για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την εργοδοτική ανταπεργία (lock out)», τονίζει το ΠΑΣΟΚ σε σχετική ανακοίνωσή του.
 
Αφού επισημαίνει ότι «οι Κοινωνικοί Εταίροι (επιχειρήσεις και εργαζόμενοι) συμφώνησαν για τη στήριξη και τη θεσμική ενίσχυση του ρόλου του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) και για την επάρκεια του ισχύοντος πλαισίου για το lock out», το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι «καθίσταται σαφές ότι μετά από αυτή τη σημαντική εξέλιξη, επιβάλλεται να κλείσει οριστικά κάθε συζήτηση με την τρόικα για αυτά τα θέματα».
 
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι θεωρεί «ως ιδιαίτερα θετικό ότι οι ίδιοι οι Κοινωνικοί Εταίροι θα συνεχίσουν τον διάλογο για βελτιώσεις στην ισχύουσα εργατική νομοθεσία, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν τυχόν πρακτικές στρέβλωσής της».
 

Ψάχνουν 5.500 και να κόψουν μισθούς

Ο τρόπος με τον οποίο θα ολοκληρωθεί η κυβερνητική δέσμευση για 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο έως το τέλος του έτους αναλύεται στη συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της τρόικας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, ο υπουργός θα παρουσιάσει τα βήματα που έχουν γίνει και αυτά που πρέπει να γίνουν και αποτελούν προτεραιότητα για το υπουργείο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και έχουν ως στόχο την αναβάθμισή του.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, σε ό,τι αφορά τις απολύσεις ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει στους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας ότι ο ρόλος του υπουργείου που ήταν συντονιστικός και εποπτικός, έχει ολοκληρωθεί, λαμβάνοντας όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες (νομοθετικές κλπ) και πως έχει εξασφαλιστεί η δέσμευση της κυβέρνησης.
 
Όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του υπουργού, για τις 5.500 απολύσεις που απομένουν προκειμένου να ολοκληρωθεί ο στόχος των 15.000 απολύσεων, υπάρχουν τρεις συν μία δεξαμενές.
 
Η πρώτη αφορά την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών, με την απόλυση υπαλλήλων που έχουν υποπέσει σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα, αλλά και τον εντοπισμό αυτών που προσελήφθησαν με πλαστά δικαιολογητικά ή μονιμοποιήθηκαν παρανόμως εκμεταλλευόμενοι το ΠΔ Παυλόπουλου.
 
Η δεύτερη, αφορά τους υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα (25.000) και όσοι απ' αυτούς δεν μετακινηθούν σε άλλη θέση θα απολυθούν, ενώ η τρίτη, αφορά τη δέσμευση όπως αναφέρει και το επικαιροποιημένο μνημόνιο του Μαίου για 1.000 απολύσεις από νομικά πρόσωπα του υπουργείων Μεταφορών & Υποδομών, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν και το θέμα του νέου μισθολογίου στο δημόσιο, με το οποίο η κυβέρνηση θέλει να το εξορθολογίσει, όπως υποστηρίζει, χωρίς να υπάρξουν μειώσεις στο σύνολο της μισθολογικής δαπάνης.
 

Πολύ κοντά σε συμφωνία για τα δάνεια των επιχειρήσεων

Πολύ κοντά στη συμφωνία με την τρόικα για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης όπως προέκυψε μετά την συνάντηση του Νίκου Δένδια με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ακριβής έκφραση που χρησιμοποίησαν τα στελέχη της τρόικας κατά τη σύσκεψη ήταν ότι «η προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πολύ θετική».

Τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων θα συναντηθούν σήμερα και αύριο για τις λεπτομέρειες, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, για το ίδιο ζήτημα, τις προσεχείς ημέρες.
Το θέμα των πλειστηριασμών δεν ήταν στη σημερινή ατζέντα, ωστόσο, όπως σχολίασε μετά τη συνάντηση κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, «χρειάζεται πάντα να υπάρχει ένα καθεστώς εν ισχύ προστασίας της πρώτης κατοικίας».

Τα σχέδια για τους δύο νέους πτωχευτικούς κώδικες φυσικών και νομικών προσώπων είναι έτοιμα, όπως γνωστοποίησε το ίδιο στέλεχος και θα δοθούν στα στελέχη της τρόικας τις προσεχείς ημέρες, προκειμένου σε εύλογο χρονικό διάστημα να έχει δημιουργηθεί ένα καθεστώς ασφάλειας και να δημιουργηθούν οι συνθήκες δημιουργίας νέων επιχειρήσεων.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη με την τρόικα για τα «κόκκινα» δάνεια, σημειώνεται ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει αποστείλει όλα τα στοιχεία που έχουν ζητήσει οι δανειστές και μέχρι στιγμής δεν έχει απαντηθεί πλήρως το ερώτημα σχετικά με την επίπτωση του εγχειρήματος στα δημοσιονομικά του κράτους.

Επίσης, όπως ξεκαθάρισε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, οι προσπάθειες που καταβάλλονται από το υπουργείο Εργασίας για τη διευκόλυνση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων δόσεων από τις επιχειρήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και οι προσπάθειες που γίνονται από το υπουργείο Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο θα αποτελέσουν ενιαίο σύνολο μαζί με τη νομοθεσία για τα «κόκκινα» δάνεια. «Δεν θα τρελάνουμε την αγορά», σχολίασε.

Όπως σημείωσε το ίδιο στέλεχος, «η χώρα επείγεται να λάβει πρόνοια για το συγκεκριμένο θέμα». «Δεν είναι απλά μια ρύθμιση», όπως είπε, «είναι μια επιλογή στο πλαίσιο βοήθειας στην αγορά και αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων».

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει ήδη συμφωνία με την τρόικα για την επίβλεψη της ορθής εφαρμογής της ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων.

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση ήταν η πρόταση για επιδότηση του επιτοκίου των ενήμερων επιχειρήσεων. Αν και δεν υπήρξε ξεκάθαρη θέση από την πλευρά των δανειστών, πηγές από το υπουργείο σημείωναν ότι ήταν θετική η προσέγγιση.

Σχετικά με τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων, γνωστοποιήθηκε στην τρόικα ότι έως το τέλος του έτους θα έχει καταργηθεί μεγάλος αριθμός γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Α