Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η κυβέρνηση από τη Βουλή με την ένταξη της νέας Συνόδου της Ολομέλειας, τη Δευτέρα. 
 
Σε αυτή την απόφαση κατέληξαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, των οποίων η συνάντηση στο Μαξίμου βρίσκεται ολοκληρώθηκε.
 
Σύμφωνα με την απόφαση των δύο αρχηγών, η πρόταση για την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση θα υποβληθεί τη Δευτέρα, μετά τον αγιασμό (πρωί) για την επανέναρξη των εργασιών της Ολομέλειας. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η συζήτηση θα ξεκινήσει το πολύ δύο ημέρες αργότερα, δηλαδή την Τετάρτη, θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτά της τρίτης μέρας με ονομαστική ψηφοφορία. Δηλαδή, εάν δεν αλλάξει κάτι στο χρονοδιάγραμμα, η κυβέρνηση θα ξέρει αν έχει ή δεν έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Το απόγευμα της Τετάρτης έλαβε χώρα συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ όπως έγινε γνωστό στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομκών Γκίκας Χαρδούβελης.
 
Είχε προηγηθεί, την Τρίτη, τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών, κατά την οποία κρίθηκε σκόπιμο η συνάντηση να γίνει αφού υπάρχει πρώτα μια σαφής εικόνα από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στη διαβεβαίωση ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα πηγαίνουν μέχρις στιγμής καλά προέβη ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου όπου συμμετείχε στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με τον κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη απάντησε σε σχετική ερώτηση
 

Τι προβλέπει η διαδικασία

Τις διαδικασίες για την υποβολή και την συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης ορίζει το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής.

Η Κυβέρνηση «απoλαύει της εμπιστoσύνης της Boυλής αν έχει την απόλυτη πλειoψηφία των παρόντων Boυλευτών, η oπoία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα 2/5 τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών» (δηλαδή πάνω από 120).

Στο άρθρο που αφορά την πρόταση εμπιστοσύνης της κυβέρνησης μετά την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ξεκαθαρίζεται πως «η  Kυβέρνηση μπoρεί και oπoτεδήπoτε άλλoτε να ζητήσει ψήφo εμπιστoσύνης της Boυλής με γραπτή ή πρoφoρική δήλωση τoυ Πρωθυπoυργoύ στη Boυλή.

Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστoσύνης εγγράφεται επίσης σε ειδική ημερήσια διάταξη. H συζήτηση αρχίζει μετά δύo ημέρες από την υπoβoλή της και τερματίζεται με ψηφoφoρία σύμφωνα με την πρoηγoύμενη παράγραφo». Αυτό σημαίνει ότι η ψηφοφορία διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση «και τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή ώρα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της συζήτησης, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αναβληθεί η ψηφoφoρία για 48 ώρες».

Υπενθυμίζεται ότι «η ψηφoφoρία για τις πρoτάσεις εμπιστoσύνης των πρoηγoύμενων παραγράφων είναι πάντoτε oνoμαστική» και ψηφίζουν oι Yπoυργoί και Yφυ-πoυργoί, αν είναι μέλη της Boυλής.