Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παίρνει σήμερα τη σκυτάλη στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία εισέρχεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς τα εργασιακά είναι εκ των πιο «καυτών» θεμάτων στην ατζέντα της αξιολόγησης. 
Mια ώρα μετά τη συνάντηση Χαρδούβελη – τρόικας, στις 18.30, προγραμματίζεται να φτάσει στο ΥΠΟΙΚ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης για συνάντηση με την τριμερή.

Ο υπουργός Εργασίας, δύο ημέρες μετά το θετικό αποτέλεσμα στη Γενεύη, στις επαφές με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) και τους κοινωνικούς εταίρους, θα επιχειρήσει να αποσύρει από την ατζέντα των συνομιλιών με την τρόικα τα παρακάτω θέματα:

-Την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

-Την επαναφορά του λοκ άουτ (ανταπεργία των εργοδοτών)

-Τις αλλαγές στον τρόπο προκήρυξης των απεργιών, με επιχείρημα τη συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων

Με αφορμή το διάλογο στη Γενεύη και το ΠΑΣΟΚ επανέλαβε χθες τη θέση του κατά της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων και της εργοδοτικής ανταπεργίας (lock out). «Καθίσταται σαφές ότι μετά από αυτή τη σημαντική εξέλιξη, επιβάλλεται να κλείσει οριστικά κάθε συζήτηση με την τρόικα για αυτά τα θέματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το σχύον πλαίσιο στη χώρα μας για τις ομαδικές απολύσεις εναρμονίζεται με τα κοινοτικά και διεθνή εργασιακά στάνταρντς, ενώ για την ανταπεργία (λοκ-άουτ) όλα τα μέρη αναγνώρισαν πως δεν υπάρχει λόγος τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας», σημείωσε από την πλευρά της η ΓΣΕΕ.

Ο κ. Βρούτσης αναμένεται να υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι χρειάζεται να δοθεί χρόνος στο Ανώτατο Συμβόυλιο Εργασίας, για τη στήριξη και θεσμική ενίσχυση του οποίου συμφώνησαν οι κοινωνικοί εταίροι στην ελβετική πόλη.  
 
Δυσκολότερη πάντως προμηνύεται η αυριανή διαπραγμάτευση, καθώς η τρόικα ζητά άνοιγμα του ασφαλιστικού, θέμα που επί του παρόντος η κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξει.