Δημοσίευμα των Financial Times έφερε τον Μάριο Ντράγκι να πιέζει σήμερα τα μέλη του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποδεχθούν επισφαλή δάνεια ελληνικών και κυπριακών τραπεζών, που αξιολογούνται ως «junk», σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι η νεότερη απόπειρα διάσωσης της οικονομίας της ευρωζώνης από τη στασιμότητα θα στεφθεί με επιτυχία.

Στην πρωτοβουλία Ντράγκι υπάρχουν ήδη ενστάσεις και κυρίως από τη Γερμανία. Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, έχει αντιταχθεί στο σχέδιο για την αγορά ABS, το οποίο όπως ισχυρίζεται αφήνει υπερβολικά εκτεθειμένο σε κινδύνους τον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας. Μάλιστα ο επιφανής γερμανός οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Ζιν έσπευσε αρθρογραφόντας στους Financial Times να μιλήσει για «παρανομίες» του ιταλού κεντρικού τραπεζίτη.

 
Πάντως, για να λειάνει τις γερμανικές αντιδράσεις στο σχέδιο αυτό ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης αναμένεται να επισημάνει πως και η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να βοηθήσει τη νομισματική πολιτική και πως θα πρέπει να γίνουν βήματα στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.