Το 3ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ -οι εργασίες του αρχίζουν σήμερα και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή- διεξάγεται σε ένα πολιτικό περιβάλλον έντονης ρευστότητας, λίγους μόνον μήνες μετά από μια οδυνηρή εκλογική ήττα, που περιόρισε την δύναμη του κόμματος από το 6,92% των εθνικών εκλογών του Ιουνίου 2012 στο μόλις 1,20% των ευρωεκλογών του Μαΐου 2014.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη, καθώς όλα δείχνουν ότι θα ξεκαθαρίσει την επίσημη γραμμή στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. 

 Αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό του κόμματος παρατηρούνται διάφορες τάσεις. Κάποιοι επιθυμούν την άμεση συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι άλλοι την πλήρη αυτοτέλεια του κόμματος ενώ υπάρχει και μια μερίδα στελεχών που τάσσεται υπέρ της αρχής ενός νέου διαλόγου με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

 
Με δεδομένη την άρνηση βουλευτών (Ρεπούση, Πανούσης, Ξηροτύρη, Γιαννακάκη, Κυρίτσης) να ψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση και σε μία προσπάθεια να ανακόψει την πορεία στελεχών της Αγίου Κωνσταντίνου προς την Κουμουνδούρου, ο Φ.Κουβέλης έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα εισηγηθεί την καταψήφιση της όποιας κυβερνητικής πρότασης, συντασσόμενος ουσιαστικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. 
 
Σε συνέντευξή του στον ρ/σ Παραπολιτικά 90,1 ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης επανήλθε στο αίτημά του για αλλαγή πολιτικής και εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέγοντας πως “στη δημοκρατία δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά μόνον οι εκλογές”. Ο κ. Κουβέλης μίλησε και για το ενδεχόμενο κυβερνητική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και έθεσε δύο προϋποθέσεις: την ύπαρξη προγραμματικής συμφωνίας με τη δέσμευση ότι αυτή θα τηρηθεί και την αυτοτέλεια της ΔΗΜΑΡ. Υπογράμμισε πως “με τον κ. Τσίπρα ωστόσο δεν είχα καμία επαφή και καμία πρόταση για συνεργασία”.
 
Ο βαθμός συνεργασίας όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα θέμα που δεν έχει διευκρινιστεί, αφού στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ κυριαρχούν δύο θέσεις: η μία θέλει άμεση και προεκλογική συνεργασία με την Κουμουνδούρου, ενώ ο Φ.Κουβέλης επιθυμεί να συνεργασία χωρίς να εκχωρηθούν «η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια» του κόμματος. 
 
Στην Κουμουνδούρου δεν βλέπουν ότι μια συνεργασία με τη Δημοκρατική Αριστερά θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα το διάστημα που μεσολαβεί έως τις εκλογές.
 
Άλλωστε, αυτό που θεωρητικά θα εξυπηρετούσε τη ΔΗΜΑΡ, δηλαδή η κάθοδός της με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κοινό ψηφοδέλτιο προκειμένου να διασφαλιστεί και η είσοδός της στη Βουλή, είναι ένα σενάριο που δεν συμβαδίζει με τα εκλογικά σενάρια της Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιζητεί την αυτοδυναμία και η προεκλογική συμπόρευσή του με οποιοδήποτε άλλο κόμμα θα σήμαινε απώλεια του bonus των 50 εδρών. 

Μέχρι και λίγες ώρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρξει δεύτερη υποψηφιότητα απέναντι στον κ. Κουβέλη. Ακόμα όμως και αν δεν υπάρξει προκαλεί προβληματισμό στην ηγετική ομάδα του κόμματος το ποσοστό των λευκών ψηφοδελτίων. Το υψηλό ποσοστό θα καταδείξει την απογοήτευση των μελών του κόμματος για τον κ. Κουβέλη και όσο μεγαλύτερο θα είναι αυτό, τόσο θα αυξηθούν οι διαλυτικές τάσεις που παραμένουν, ακόμα και μετά την αποχώρηση των τεσσάρων βουλευτών Σπ. Λυκούδη, Γρ. Ψαριανού, Β. Οικονόμου και Κατερίνας Μάρκου.