Στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στο Λονδίνο, ο Ματέο Ρέντσι επανέλαβε ότι η Ιταλία θα σεβαστεί το όριο του 3% στο δημοσιονομικό έλλειμμα, ωστόσο τόνισε πως «το Παρίσι έχει δίκιο» στη δημοσιονομική πολιτική που παρουσίασε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το 2015.
 
«Εγώ είμαι με το μέρος του Φρανσουά Ολάντ και του Μανουέλ Βαλς» τόνισε. «Σέβομαι την απόφαση μιας φίλης και ελεύθερης χώρας όπως είναι η Γαλλία, συμπαρατάσσομαι μαζί της» επισήμανε ο Ρέντσι και τόνισε πως «κανείς δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σε άλλες χώρες σαν να είναι μαθητούδια».
 

Ανεξαρτησία από τη λιτότητα

 
Η Γαλλία κήρυξε την Τετάρτη την «ανεξαρτησία» της από το καθεστώς λιτότητας που ισχύει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ρίχνοντας το γάντι στους εταίρους της στην ΕΕ ανακοίνωσε τον προϋπολογισμό 2015, βάσει του οποίου το έλλειμμα θα επανέλθει εντός των ορίων της ΕΕ δύο χρόνια αργότερα από ό,τι είχε υποσχεθεί, εξέλιξη που αποδίδει στην εύθραυστη οικονομία.
 
Η ανακοίνωση από το Παρίσι, ήρθε μερικές ώρες αφού έγινε γνωστό πως και η Ιταλία σχεδιάζει να χαλαρώσει τον ρυθμό των επώδυνων μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος σε μία προσπάθεια να αποφύγει άλλον έναν χρόνο ύφεσης.
 

Η αξιοπιστία της ΕΕ

 
Βάσει της νέας πρόβλεψης που δημοσιοποιήθηκε πριν παρουσιάσει ο Μισέλ Σαπέν το σχέδιο προϋπολογισμού ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί το 2015 στο 4,3% του ΑΕΠ, θα μειωθεί στο 3,8% το 2016 και θα έχει υποχωρήσει στο 2,8% το 2017.
 
Εναπόκειται στο κάθε κράτος-μέλος η εκπλήρωση των δημοσιονομικών του δεσμεύσεων, ήταν η απάντηση σε σκληρό τόνο η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία προειδοποίησε πως διακυβεύεται η αξιοπιστία ολόκληρης της ΕΕ.
 
«Μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση σταθερών δημοσιονομικών πολιτικών. Αυτό αφορά την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε η Μέρκελ μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στο Βερολίνο λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι.
 
«Δεν βρισκόμαστε στο σημείο που μπορούμε να πούμε ότι η κρίση είναι εντελώς πίσω μας» τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος, διαμηνύοντας ότι «συνεπώς είναι τώρα σημαντικό για τον καθέναν να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις του με αξιόπιστο τρόπο».
 
«Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από τα ίδια τα κράτη-μέλη. Είναι ευθύνη του κάθε κράτους μέλους να μελετήσουν το 'μάθημά' τους για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους» συνέχισε η καγκελάριος χωρίς να κατονομάσει ρητώς τη Γαλλία.