«Η κυβέρνηση έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων εδώ και πάρα πολύ καιρό και δεν είναι σε θέση να αιφνιδιάσει. Πρόκειται ουσιαστικά για τους τελευταίους σπασμούς μιας κυβέρνησης που βρίσκεται σε αποσύνθεση και καταρρέει. Κατ΄ουσίαν είναι μια ηττοπαθής, αμυντική κίνηση. Είναι μάταιη προσπάθεια να ζητήσει ο Α. Σαμαράς την ανανέωση της εντολής από ένα κοινοβούλιο, το οποίο είναι πολιτικά, ουσιαστικά απονομιμοποιημένο» υποστήριξε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Σκουρλέτης.
 
Σε ερώτηση για το ότι η κυβέρνηση διαθέτει τη στήριξη 154 βουλευτών, ενώ προσδοκά να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και από κάποιους ανεξάρτητους, ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε την εκτίμηση πως σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση «δεν μπορεί να πάει πάρα πολύ μακριά»:
 
«Νομίζω ότι αν επιβεβαιωθεί το νούμερο που λέτε, αυτό που θα προκύψει θα είναι μια ψεύτικη εικόνα και οι εντυπώσεις δεν θα κρατήσουν περισσότερο από όσο το χρονικό διάστημα, που θα χρειαστεί ο πρόεδρος της Βουλής για να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Ξέρετε ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυβέρνησης; Ότι κυβερνά κόντρα στο ρεύμα της κοινωνίας. Ζει με έναν μόνιμο εφιάλτη και ο εφιάλτης αυτός είναι η ώρα που θα κριθεί από τον λαό. Δεν μπορεί να πάει πάρα πολύ μακριά».
 
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ, αλλά και άλλων παραγόντων της δημόσιας ζωής, όπως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, οι οποίοι ζητούν τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «αν υπάρχει μία και πραγματική ανάγκη, αυτή είναι να προκύψουν νέοι και αντιπροσωπευτικοί συσχετισμοί εντός του κοινοβουλίου και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μία διαδικασία: με προσφυγή στις κάλπες».
 
«Το πρόβλημα της χώρας είναι πρόβλημα πολιτικής» σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, ο οποίος πρόσθεσε πως «αυτή η πολιτική που εφαρμόστηκε μέχρι τώρα, η μνημονιακή πολιτική έχει οδηγήσει πραγματικά τη μεγαλύτερη πλειοψηφία του λαού σε μια άθλια οικονομική και κοινωνική κατάσταση».
 
«Αυτό πρέπει να αλλάξει, οι υπόλοιπες συζητήσεις είναι αποπροσανατολιστικές και στη δεδομένη στιγμή απλά και μόνο αποσκοπούν στο να διαχυθούν οι ευθύνες αυτών που μας οδήγησαν ως εδώ» κατέληξε.
 

Αποπροσανατολισμός του λαού

 
Από πλευράς ΚΚΕ, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη συνάντηση κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων στις Βρυξέλλες, υποστήριξε πως στην Ελλάδα επιχειρείται με κάθε τρόπο ο αποπροσανατολισμός του λαού, να μπουν εμπόδια στην αναγκαία, σήμερα, οργάνωση της λαϊκής πάλης απέναντι στην εντεινόμενη αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου.
 
Αυτό τον σκοπό υπηρετεί, σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, και η κίνηση χτες της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
 
«Αυτό το σκοπό υπηρετούν και τα διάφορα πολιτικά παιχνίδια  και παζάρια γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία συμμετέχει η αξιωματική αντιπολίτευση και άλλα κόμματα».
 
«Το ΚΚΕ καλεί το λαό να μην δείξει καμία αναμονή και ανοχή, να μην περιμένει σωτήριες λύσεις “από τα πάνω”, από κυβερνήσεις και κόμματα που, παρά τις όποιες διαφορές, έχουν ως κοινή στρατηγική επιλογή τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, την αναζωογόνηση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των μονοπωλίων, τα οποία στρέφονται πάντα σε βάρος του λαού» πρόσθεσε ο ΓΓ του ΚΚΕ.
 
Καταλήγοντας, για άλλη φορά ζήτησε από τον ελληνικό λαό «να δυναμώσει την πάλη και τη συμμαχία του, να πάρει μαζικά μέρος στους αγώνες που οργανώνονται αυτό το διάστημα, να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ».
 
«Αυτό μπορεί να είναι το νέο και ελπιδοφόρο, για να ηττηθεί πραγματικά η πολιτική της κυβέρνησης και για να υπάρξει πραγματική προοπτική υπέρ του λαού, και όχι οι διάφορες κυβερνητικές εναλλαγές, σαν και αυτές που έχουμε γνωρίσει στο παρελθόν και έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση» σημείωσε.