Σημειώνεται ότι από το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί σημαντικά η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, καθώς σύμφωνα με ανάλυση της Citi, οι εγχώριες τράπεζες διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους τιτλοποιημένα δάνεια αξίας 44 δισ. ευρώ.

 

Εξ ου και η μεγάλη σημασία της δήλωσης του Μ. Ντράγκι ότι «αποφασίσαμε να περιλαμβάνονται χώρες με αξιολόγηση κάτω από ΒΒΒ-, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος».
 
Η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε αγορές καλυμμένων ομολόγων από τα μέσα Οκτωβρίου, δήλωσε ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ που διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό 0,05%. Η αγορά ενυπόθηκων τιτλοποιημένων δανείων θα γίνει το τέταρτο τρίμηνο του έτους, πρόσθεσε. 
 
Τα προγράμματα, που θα έχουν διάρκεια δύο ετών, θα βοηθήσουν τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας εκτίμησε ο Μ. Ντράγκι, προσθέτοντας ότι ο αντίκτυπος των προγραμμάτων θα είναι σημαντικός για τον ισολογισμό της ΕΚΤ. Ωστόσο, ο κεντρικός τραπεζίτης απέφυγε για άλλη μια φορά να ανακοινώσει συγκεκριμένο αριθμό για το ύψος των αγορών.
 
«Είναι δύσκολο να δώσεις συγκεκριμένο μέγεθος εξαιτίας της αλληλεπίδρασης των τριών προγραμμάτων – του προγράμματος των ABS, των καλυμμένων ομολόγων και τον στοχευμένων πράξεων αναχρηματοδότησης», σημείωσε.
 
Παράλληλα, υποστήριξε πως τα νέα μέτρα της ΕΚΤ θα στηρίξουν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, ενώ πρόσθεσε πως το διοικητικό συμβούλιο τάσσεται ομόφωνα υπέρ της χρήσης μη συμβατικών μέτρων.
 
 

Καθοδικοί οι κίνδυνοι 
 

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της ευρωζώνης παραμένουν καθοδικοί. Όπως επισήμανε η ανάκαμψη μπορεί να επιβραδυνθεί από την υψηλή ανεργία και τον αρνητικό ρυθμό στη χορήγηση δανείων.
 
Προς εξευμενισμό του Βερολίνου ο κ. Ντράγκι δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι σε ορισμένες χώρες πρέπει να ενισχυθεί η ορμή των μεταρρυθμίσεων.