Διεγράφη τελικώς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ η βουλευτής Κοζάνης Ραχήλ Μακρή, η οποία δεν εμφανίστηκε νωρίτερα ενώπιον των βουλευτών του κόμματος για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με αναρτήσεις της στο Facebook.
 
Η ίδια επικαλέστηκε λόγους υγείας. Η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν ομόφωνη.
 
Σύμφωνα με το σκεπτικό της διαγραφής, «η κ. Μακρή αρνήθηκε αδικαιολογήτως να παραστεί για εξηγήσεις στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΚΟ, αποστέλλοντας υπόμνημα με μη αποδεκτό και άκρως προσβλητικό περιεχόμενο».
 

«Αντικαταστατική παραπομπή»

 
Η Ρ. Μακρή απέστειλε ανοιχτή επιστολή – υπόμνημα «στον πρόεδρο του κινήματος και τα μέλη της ΚΟ», στο οποίο εξηγεί τις θέσεις της, κάνει λόγο για αντικαταστατική παραπομπή και ζητά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, μεταξύ άλλων, «να αποφασίσει για την άμεση αποκατάσταση της τιμής, της αξιοπρέπειας και της πολιτικής μου υπόστασης, μέσω δημόσιας δήλωσης και συγγνώμης του προέδρου και των μελών αυτής», προκειμένου η ίδια να θεωρήσει «λήξαν το γεγονός».
 
Εκφράζει, επίσης, τη δυσαρέσκειά της για την ύπαρξη «δύο μέτρων και δύο σταθμών» στο κόμμα, καταγγέλλει επιθέσεις στο πρόσωπό της από στελέχη των ΑΝΕΛ, στις οποίες -όπως λέει- δεν αντέδρασε το κόμμα, ενώ τονίζει ότι αν δεν τηρηθούν οι προϋποθέσεις που θέτει «δεν θα είναι έκπληξη» η απομάκρυνσή της.
 
Η κ. Μακρή επαναλαμβάνει ότι ενημερώθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο «ότι στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 υπήρξε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κινήματος, σύμφωνα με την οποία παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας των Ανεκάρτητων Ελλήνων για αντικομματική συμπεριφορά» και παραθέτει μια σειρά επιχειρημάτων, σύμφωνα με τα οποία θεωρεί αντικαταστατική την παραπομπή της.
 
Παραπέμπει δε στο καταστατικό του κόμματος και σημειώνει ότι «ουδέποτε μου κοινοποιήθηκε 'αιτιολογημένη αναφορά' της Επιτροπή Δεοντολογίας» και «ουδέποτε μου γνωστοποιήθηκε ανεπίσημα ή επίσημα ο χρόνος σύγκλησης της ανωτέρω επιτροπής και με πρωτοβουλία τίνος εκ των (ανεξάρτητων) μελών της συνεκλήθη».
 
Αναφέρεται, ακόμη, στο εξώδικο που απέστειλε στον κ. Καμμένο, ζητώντας να ενημερωθεί για τους λόγους παραπομπής της, κάτι που -όπως λέει- δεν συνέβη, και προσθέτει ότι «καλούμαι να νομιμοποιήσω με την παρουσία μου μια καθαρά αντικαταστατική διαδικασία, παράτυπης και εξωθεσμικής σύγκλησης μιας επιτροπής που δρα έξω και πέρα του καταστατικού του κινήματος».
 
Επίσης, αναφέρει ότι στην ανάρτηση σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ουδέποτε αναφερόταν ονομαστικά σε κανένα βουλευτή ή στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά χρησιμοποιούσε γενικούς και αφηρημένους χαρακτηρισμούς «για να στιγματίσω προσβλητικές και αήθεις συμπεριφορές εναντίον μου».
 
Η κ. Μακρή επισημαίνει την κοινοβουλευτική της δραστηριότητα, που -όπως λέει- έθιξε επιχειρηματικά συμφέροντα, κάνει λόγο για επιθέσεις που δέχθηκε κατά καιρούς από στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, χωρίς το κόμμα να αντιδράσει, και τονίζει: «Για τους λόγους αυτούς δεν είναι δυνατό να νομιμοποιήσω με την παρουσία μου τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, που εκτρέπεται των καταστατικών επιταγών και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις αρχές, τις αξίες, τις επιταγές του Συνεδρίου και την ιδεολογία στην οποία συντάχθηκα για να υπηρετήσω τον Έλληνα πολίτη μέσω του κινήματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων».

Συνεργαζόμενος ο Ν. Νικολόπουλος

Εντωμεταξύ, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ προσχωρεί ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τρίτης.
 
Ο Ν. Νικολόπουλο  εντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, ως συνεργαζόμενος, διατηρώντας την ιδιότητα του προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.
 

Ενότητα αντιμνημονιακών δυνάμεων

 
Σε δήλωσή του ο Νίκος Νικολόπουλος είπε, μεταξύ άλλων, ότι έγινε πράξη αυτό που είχε συμφωνηθεί από τον περασμένο Ιούνιο, «σήμερα γίνεται η αρχή για την ενότητα των διάσπαρτων αντιμνημονιακών δυνάμεων» και πως θα κατέβει στις εκλογές ως συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ στηρίζοντας με στελέχη του τα ψηφοδέλτια του κόμματος σε όλη την Ελλάδα.
 
Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος καλωσόρισε τον κ. Νικολόπουλο στο κόμμα και τόνισε ότι στόχος του είναι να ενώσει τις διάσπαρτες αντιμνημονιακές δυνάμεις σε κοινές λίστες, «για να αντιμετωπίσουμε το μέτωπο των δανειστών». Όπως είπε, θα αναλάβει σχετική πρωτοβουλία για να γίνει αυτό και παρέπεμψε στο συνέδριο του κόμματος.
 
«Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν», είπε ο κ. Καμμένος και εκτίμησε ότι την επομένη των εκλογών το κόμμα του θα είναι ρυθμιστής εξελίξεων και «θα εξασφαλίσει τα εθνικά θέματα και τα θέματα της Ορθοδοξίας».
 
Ο Πάνος Καμμένος επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «επέλεξε ως εκπρόσωπό του στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, τον πρώην αρχηγό της ΕΠΕΝ», ενώ σημείωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για να προωθήσει την πρόταση νόμου του κόμματός του για τα «κόκκινα δάνεια».
 
Είπε επίσης ότι βρίσκεται σε κοινή γραμμή πλεύσης με τον κ. Πολύδωρα και τον κ. Κουβέλη και ότι θα συναντηθεί και με τον Αλέξη Τσίπρα για το ίδιο θέμα.