Η Τουρκία στηρίζει τους τζιχαντιστές…

Δεν είναι μόνο η απραξία του τουρκικού στρατού, λίγα μέτρα από τα σύνορά του που εξοργίζει. Η Τουρκία έχει λόγους που δεν βοηθά τους Κούρδους να αναχαιτήσουν τον ISIS. Oι λόγοι αυτοί υπερβαίνουν την αντιπαλότητα με το PKK και το καθεστώς Άσαντ. Στην πραγματικότητα, στην «καθαρή» από Κούρδους κουρδική Συρία, με πρόσχημα την εκδίωξη των τζιχαντιστών, η Τουρκία εξετάζει τη δημιουργία μιας νεκρής ζώνης, που, φυσικά, θα δυσχεράνει το έργο του PKK εναντίον της.

Ταυτόχρονα, υποκριτικό είναι και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, που αντιμετωπίζουν την Κομπανί σαν οποιαδήποτε άλλη πόλη, ενώ ουσιαστικά από τους βομβαρδισμούς σε αυτή δεν υπέστησαν πλήγματα οι ισλαμιστές.

Αναλυτικότερα για τη στάση ΗΠΑ-Τουρκίας σχετικά με το Κουρδικό, το άρθρο του Κώστα Ράπτη στο capital.gr «Το Kobane πέφτει, η Τουρκία φλέγεται, οι ΗΠΑ πελαγοδρομούν»

Ωστόσο, το Κομπανί δεν έχει πέσει ακόμα, παρά τη λυσσαλέα επίθεση και το αριθμητικό και εξοπλιστικό πλεονέκτημα του ISIS που δεν στερείται πόρων.
Οι Κούρδοι, παρά το ότι πολιορκούνται τις τελευταίες εβδομάδες από τανκς και βαρέα όπλα, κατάφεραν την ύστατη ώρα, με μάχη σώμα με σώμα, σπίτι το σπίτι
 

Μερική αντεπίθεση των Κούρδων


Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος οπισθοχώρησαν από ορισμένες συνοικίες της κουρδικής πόλης Κομπάνι της βόρειας Συρίας μετά τις αεροπορικές επιδρομές του – υπό τις ΗΠΑ – διεθνούς συνασπισμού, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι Κούρδοι μαχητές φέρονται επίσης να έχουν εξαπολύσει επίθεση για να απωθήσουν τους τζιχαντιστές από τις θέσεις τις οποίες έχουν καταλάβει όλες τις προηγούμενες ημέρες στις παρυφές της πόλης.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, «οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους αναγκάσθηκαν να αποσυρθούν από ορισμένες ανατολικές συνοικίες της Άιν Αλ Άραμπ (Κομπανί) και από τη νοτιο-δυτική περιφέρεια της πόλης».

Οι δυνάμεις των τζιχαντιστών δεν είναι πλέον παρούσες στην δυτική πλευρά, αλλά κρατούν θέσεις στην ανατολική πλευρά της πόλης και στη νότια περιφέρειά της, διευκρίνισε ο ίδιος.


Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου διευκρίνισε ότι η οπισθοχώρηση έγινε αφού «οι θέσεις οπισθοφυλακής του Ισλαμικού Κράτους επλήγησαν κατά τις αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες προκάλεσαν θύματα στις τάξεις τους και κατέστρεψαν τουλάχιστον τέσσερα από τα οχήματά τους».

Ο Μουστάφα Εμπντί, Κούρδος δημοσιογράφος και ακτιβιστής, έγραψε στο Facebook ότι «οι δρόμοι της συνοικίας Μάκταλα, στη νοτιο-ανατολική πλευρά του Κομπάνι είναι γεμάτες πτώματα μαχητών του Daesh» (αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος).
Είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις για τον αριθμό των αμάχων που έχουν παραμείνει στο Κομπανί, αφού διάφορες πηγές αναφέρουν ότι το σύνολο του πληθυσμού έχει διαφύγει, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι εξακολουθούν να παραμένουν κάτοικοι στην πόλη.
 
Από την έναρξη της προέλασης των τζιχαντιστών περισσότεροι από 180.000 Κούρδοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο έδαφος της Τουρκίας.
 
Ο Ιντρίς Νασάν, Κούρδος αξιωματούχος στο Κομπανί, δήλωσε επίσης τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters ότι οι αεροπορικές επιδρομές ανάγκασαν τους τζιχαντιστές να οπισθοχωρήσουν.
 
«Βρίσκονται τώρα έξω από τις πύλες της πόλης. Οι επιδρομές ήταν πολύ αποτελεσματικές και ως αποτέλεσμα το IS οπισθοχώρησε από πολλές θέσεις του. Αυτή είναι η μεγαλύτερη υποχώρηση μετά την είσοδό τους στην πόλη και μπορούμε να τη θεωρήσουμε ως την αρχή της αντίστροφης μέτρησης για την απόσυρσή τους από την περιοχή» ανέφερε.
 
Εάν οι αεροπορικές επιδρομές βοήθησαν σε κάποιο βαθμό τους κούρδους μαχητές να ανακαταλάβουν κάποιες από τις θέσεις των τζιχαντιστών στο Κομπανί, δεν είναι ικανές να σώσουν την πόλη, προειδοποιούν ωστόσο οι αναλυτές, υπογραμμίζοντας ότι μία χερσαία στρατιωτική επιχείρηση, αράβων ή τούρκων στρατιωτών, αφού η Ουάσινγκτον έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, είναι αναγκαία για την ανατροπή της κατάστασης επί του πεδίου.