Όπως ανέφερε τη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης, “Ο φετινός Σεπτέμβριος, μετά από οκτώ συνεχόμενους θετικούς μήνες μέσα στο 2014, είναι ο πρώτος μήνας που παρουσιάζει αρνητικό πρόσημο προσλήψεων απολύσεων – κατά 3.960 άτομα”. Ωστόσο, ο κ. Βρούτσης επισημαίνει πως “πρόκειται για μια αναμενόμενη επίδοση, καθώς ο Σεπτέμβριος αποτελεί μήνα που ιστορικά – λόγω λήξης της τουριστικής περιόδου σε πολλές περιοχές της χώρας – παρουσιάζει συνήθως αρνητικές ή οριακά θετικές ροές απασχόλησης. Ας σημειωθεί, εξάλλου, ότι το κατ΄εξαίρεση υψηλότατο θετικό πλεόνασμα του περσινού Σεπτεμβρίου 2013 οφειλόταν κατά βάση στο κύμα μετατροπής «μαύρης εργασίας» σε νόμιμες και φανερές θέσεις εργασίας, αμέσως μετά την εφαρμογή των νέων υψηλών προστίμων για την αδήλωτη εργασία.
Πρόσθεσε, όμως, ότι συνολικά και σε επίπεδο εννεαμήνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014 δημιουργήθηκαν 186.923 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας, επίδοση υψηλότερη από αυτή του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος πέρυσι (165.702 θέσεις εργασίας.
 
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, από τα στοιχεία τόσο της ΕΛΣΤΑΤ όσο και του ΟΑΕΔ, προκύπτει ότι συνεχίζεται η τάση σταθεροποίησης και σταδιακής αποκλιμάκωσης της ανεργίας.