Η κινητοποίηση, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, άρχισε μετά το μεσημέρι και το απόγευμα έφτασε στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, καταλήγοντας στο Χάιντ Παρκ.

Η πορεία, η οποία ονομάζεται «Η Βρετανία χρειάζεται μια αύξηση μισθού», οργανώνεται από τη συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων Trade Unions Congress (TUG).


«Είναι καιρός να δοθεί τέλος στο πάγωμα των μισθών που αντιμετωπίζει η πλειονότητα του κόσμου παρά την ανάκαμψη της οικονομίας», δήλωσε η γενικός γραμματέας της TUG Φράνσις Ο' Γκρέιντι.
 
Η πορεία ολοκληρώνει μια εβδομάδα η οποία σημαδεύτηκε από διαδηλώσεις διαφόρων κινημάτων με κοινωνικά αιτήματα στη Μεγάλη Βρετανία.

Τη Δευτέρα, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας (NHS) έκαναν στάση εργασίας για τέσσερις ώρες για να αξιώσουν αυξήσεις μισθών, κάτι που είχε να συμβεί από το 1982, επί των ημερών της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Την Τετάρτη, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία εναντίον του παγώματος των μισθών και της μείωσης της αγοραστικής τους δύναμης.

Οι διαδηλώσεις αυτές σημειώνονται αφού η εθνική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε νέα μείωση του ποσοστού της ανεργίας στο 6%, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το 2006 κι ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ προβλέπεται να ξεπεράσει το 3% το 2014.

Σε πραγματικές τιμές, ωστόσο, οι μισθοί έχουν αυξηθεί κατά μόλις 0,9%, δηλαδή λιγότερο από τον πληθωρισμό.