Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν την Άγκυρα πως οι ρίψεις όπλων από αέρος στους κούρδους της Συρίας πρόκειται για κίνηση «εκτάκτου ανάγκης» και δεν συνιστά αλλαγή πολιτικής. «Θα ήταν ανεύθυνο και ηθικά δύσκολο» να μην υποστηριχθούν οι κούρδοι στη μάχη κατά των τζιχαντιστών, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

 
Οι κούρδοι της Συρίας από την πλευρά τους δηλώνουν ότι τα όπλα που έφτασαν στα χέρια τους δεν επαρκούν για να κερδίσουν τη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών και ζητούν περαιτέρω βοήθεια. 
 
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για να διευκολυνθεί η διέλευση των μαχητών της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) στο Κομπάνι.
 
«Βοηθούμε τους πεσμεργκά να περάσουν στο Κομπάνι» είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους.
 
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις συζητήσεις, ωστόσο πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, τις οποίες επικαλείται στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα Hurriyet, ανέφεραν πως κούρδοι πεσμεργκά έχουν αρχίσει ήδη να περνούν στο Κομπάνι μέσω Τουρκίας.
Η τουρκική διπλωματία διευκρίνισε ότι ο εναέριος χώρος της Τουρκίας δεν χρησιμοποιήθηκε για τις ρίψεις όπλων από πλευράς αμερικανικών αεροσκαφών στους υπερασπιστές του Κομπάνι.

Η Τουρκία θεωρεί ότι στη συριακή κουρδική πόλη διεξάγεται μάχη μεταξύ δύο τρομοκρατικών οργανώσεων, του Ισλαμικού Κράτους και του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά την συριακή πτέρυγα του Κόμματος Εργατών του Κουρδιστάν (PKK).