Τις τελευταίες τρεις ημέρες, το σουηδικό ναυτικό έχει εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επιχείρηση με τη συμμετοχή 200 ανδρών, πολεμικών πλοίων, ναρκαλιευτικών και ελικοπτέρων, χτενίζοντας μία ζώνη ακτίνας 50 χιλιομέτρων στη Βαλτική Θάλασσα, κατόπιν πληροφοριών για «ξένη υποβρύχια δραστηριότητα» ανοικτά της Στοκχόλμης.

Την Κυριακή το βράδυ, και ενώ η επιχείρηση βρίσκεται  σε πλήρη εξέλιξη, φτάνει η πρώτη επίσημη ενημέρωση από τον αντιναύαρχο Αντερς Γκρένσταντ. Σχολιάζοντας φωτογραφία «μυστηριώδους σκάφους», η οποία ελήφθη το Σάββατο, ο Γκρένσταντ θα επιβεβαιώσει την παρουσία ξένου σκάφους στη ζώνη ανάμεσα στις ακτές της Στοκχόλμης και τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ – βάση του μεγαλύτερου μέρους του ρωσικού στόλου της Βαλτικής, στον οποίο περιλαμβάνονται και μίνι υποβρύχια.

«Δεν πρόκειται για καταδίωξη υποβρυχίου», θα δηλώσει, διευκρινίζοντας το αντικείμενο της επιχείρησης: «Συγκεντρώνουμε αποδείξεις που μας επιτρέπουν να αποδείξουμε την ύπαρξη ξένης υποβρύχιας δραστηριότητας». Ο αντιναύαρχος Γκρένσταντ δεν θα κατονομάσει καμία τρίτη χώρα, αλλά θα αρκεστεί στην επισήμανση «πως μία ζώνη ανατολικά της σουηδικής πρωτεύουσας ενδιαφέρει μία ξένη δύναμη».

«Υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα ασκήσεων, τόσο από τη Ρωσία όσο και από το ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει λόγος για υπερβολική ανησυχία, αλλά είμαστε ενήμεροι για το τι συμβαίνει στη Βαλτική, καθώς μας αφορά άμεσα», θα τονίσει στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σουηδός πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Ο σουηδικός Τύπος, από την άλλη, ήδη από το βράδυ του Σαββάτου, θα «δείξει» Ρωσία.

Η εφημερίδα Svenska Dagbladet, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες σουηδικές στρατιωτικές πηγές, θα ισχυριστεί πως οι σουηδικές μυστικές υπηρεσίες είχαν εντοπίσει – ήδη από την Πέμπτη – εκπομπές σε ραδιοσυχνότητες, που χρησιμοποιούνται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ακούγοντας συνομιλία στα ρωσικά, μεταξύ Καλίνινγκραντ και στόχου στα ανοιχτά της Στοκχόλμης. Μάλιστα, την επομένη, είχε ακολουθήσει ακόμη μία εκπομπή στις ίδιες συχνότητες, αυτή τη φορά με κωδικοποιημένο μήνυμα.  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο εισβολέας ήταν κάποιο ρωσικό υποβρύχιο ή μίνι – υποβρύχιο, το οποίο εμφάνισε βλάβη, κατά τη διάρκεια μυστικής επιχειρήσεις στα σουηδικά χωρικά ύδατα.

Το παρακάτω tweet, που φιλοξένησε το σουηδικό The Local, παρουσιάζει την υποτιθέμενη διαδρομή του ρωσικού υποβρυχίου:


«Με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, δεν μπορούμε να φθάσουμε στα ίδια συμπεράσματα με τα μέσα ενημέρωσης. Δεν έχουμε καμία πληροφορία για εκπομπή μηνύματος έκτακτης ανάγκης ή για τη χρησιμοποίηση ειδικής συχνότητας», θα αντικρούσει ο αντιναύαρχος Γκρένσταντ.

Με αρίθμηση οι θέσεις στις οποίες εθεάθη το ξένο υποβρύχιο

Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα επικαλούνται αναλυτές σε θέματα Άμυνας, σύμφωνα με τους οποίους το υποβρύχιο πιθανώς επιχείρησε να αντικαταστήσει παλιό κατασκοπευτικό εξοπλισμό ή να «επιτηρήσει» σουηδική ναυτική άσκηση.

Η Ρωσία διέψευσε, με τη σειρά της, κατηγορηματικά τις πληροφορίες του σουηδικού Τύπου:

«Δεν έχει υπάρξει μη κανονική δραστηριότητα, πόσο μάλλον κατάσταση έκτακτης ανάγκης που να αφορά σκάφη του ρωσικού Ναυτικού», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Tο ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ, μάλιστα, επικαλούμενο πηγή στους κόλπους του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, έκανε λόγο για ολλανδικό και όχι ρωσικό υποβρύχιο:

«Συνιστούμε στις σουηδικές αρχές να ζητήσουν πληροφορίες από τη διοίκηση των ναυτικών δυνάμεων της Ολλανδίας», δήλωσε η πηγή. «Είναι ένα ολλανδικό υποβρύχιο Bruinvis που εκτελούσε την περασμένη εβδομάδα γυμνάσια, περιλαμβανομένων αναδύσεων έκτακτης ανάγκης, πολύ κοντά στη Στοκχόλμη».Το υποβρύχιο εισήλθε την Παρασκευή στο λιμάνι του Ταλίν, της πρωτεύουσας της Εσθονίας, και θα συνεχίσει πιθανόν εντός της ημέρας την πορεία του για να επιστρέψει στην Ολλανδία.

To ολλανδικό υπουργείο Άμυνας απέρριψε το σενάριο, ισχυριζόμενο πως κανένα ολλανδικό υποβρύχιο δεν βρέθηκε στις σουηδικές ακτές το σαββατοκύριακο. Υπήρχε, μάλιστα, πράγματι ένα υποβρύχιο στη Στοκχόλμη την περασμένη εβδομάδα, για μια ετήσια άσκηση, άλλα αναχώρησε για το Ταλίν την Πέμπτη.
 

Έντονη ρωσική κινητικότητα στη Βαλτική

Αξίζει να σημειωθεί πως τους τελευταίους μήνες, η Σουηδία παρατηρεί αυξημένη δραστηριότητα της ρωσικής αεροπορίας στη Βαλτική Θάλασσα. Τον Σεπτέμβριο, δυο μαχητικά-βομβαρδιστικά SU-24 φέρεται να εισήλθαν στο σουηδικό εναέριο χώρο με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ να χαρακτηρίζει το συμβάν ως την «πιο σοβαρή εναέρια επιδρομή από τους Ρώσους» την τελευταία δεκαετία.

Την περασμένη εβδομάδα, πάλι, η Φιλανδία κατηγόρησε το ρωσικό Ναυτικό ότι δημιούργησε προβλήματα σε σκάφος περιβαλλοντικής έρευνας σε διεθνή ύδατα, διατάζοντάς το να αλλάξει πορεία και στέλνοντας σε κοντινή απόσταση ελικόπτερο και υποβρύχιο.

Την ίδια ώρα, οι Βαλτικές χώρες παραμένουν σε συναγερμό, έπειτα από την αμφιλεγόμενη σύλληψη αξιωματούχου των εσθονικών μυστικών υπηρεσιών από τις ρωσικές αρχές τον περασμένο μήνα. Εσθονοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως ο  Eston Kohver απήχθη ενώ εργαζόταν στην επικράτεια της Εσθονίας, ενώ η Ρωσία απαντά πως συνελήφθη σε κατασκοπευτική επιχείρηση στα σύνορά της.
 

«Η μεγαλύτερη κινητοποίηση του σουηδικού ναυτικού από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου»

Το σύνολο σχεδόν των διεθνών ΜΜΕ συνοδεύουν τις αναφορές τους στην εν εξελίξει επιχείρηση με τη σημείωση των χρόνων του Ψυχρού Πολέμου, στη διάρκεια του οποίου η Σουηδία παρέμενε τυπικά ουδέτερη ζώνη, διατηρώντας, ωστόσο, σαφείς δεσμούς με τις ΗΠΑ. Αρκετά χρόνια αργότερα, μάλιστα, αποκαλύφθηκε, πως οι ΗΠΑ είχαν τοποθετήσει ραντάρ και σταθμούς επιτήρησης στα ανοικτά της Στοκχόλμης, παραβιάζοντας τις συνθήκες ουδετερότητας της Σουηδίας, με έγκριση φυσικά των Σουηδών. Στα χρόνια εκείνα, οι αποστολές των σοβιετικών υποβρυχίων στα χωρικά ύδατα της Σουηδίας ήταν πολύ συχνές.

Το κυνήγι στο Αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης συνεχιζόταν για πολλά χρονιά, με το σουηδικό ναυτικό να καταδιώκει κατά καιρούς διάφορα ρωσικά υποβρύχια, άλλοτε επιτυχημένα και άλλοτε όχι, άλλοτε με τη χρήση πυρών, άλλοτε χωρίς.
 Το πιο γνωστό περιστατικό είναι η προσάραξη του του σοβιετικού υποβρυχίου U-137 στο Gåsefjärden , 30 χλμ από το κέντρο της πόλης της Karlskrona, στις 27 Οκτωβρίου 1981. Οι φόβοι ότι η Σοβιετική Ένωση θα προσπαθήσει να ανακτήσει το σκάφος με βίαια μέσα είχαν προκαλέσει τότε το συναγερμό των ενόπλων δυνάμεων της Σουηδίας, ωστόσο γρήγορα διαψεύστηκαν, όταν η Μόσχα τελικά ζήτησε τη βοήθεια της Σουηδίας, υποστηρίζοντας ότι το υποβρύχιο είχε χάσει τον προσανατολισμό του.

Το κυνήγι ξεκίνησε πάλι την περασμένη Παρασκευή και «θα συνεχιστεί έως ότου ολοκληρωθεί η συλλογή των απαιτούμενων στοιχειών», σύμφωνα με σουηδό αξιωματούχο.

 «Η σημερινή κινητοποίηση του σουηδικού ναυτικού είναι η μεγαλύτερη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου», θα αναφέρει ο ανταποκριτής, Richard Galpin, σε ρεπορτάζ του BBC: «Ότι και αν κρύβεται στα νερά του αρχιπελάγους της Στοκχόλμης, εγείρει τις εντάσεις σε μια περιοχή που βρίσκεται ήδη σε αναταραχή, έπειτα από την εισβολή ρωσικών στρατιωτικών μονάδων σε περιοχές της Ουκρανίας
 

Πηγές: thelocal.se, svd.seRT, BBCGuardian, WSJ, APΝαυτεμπορική, in.gr (1,2),