Χθες οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβέλη, ο οποίος στη συνέχεια συμμετείχε σε ευρεία διυπουργική σύσκεψη με αντικείμενο τις ενστάσεις της τρόικας σχετικά με τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο 13ο συνέδριο του ΣΕΤΕ, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο και διαμήνυσε πως δεν επιτρέψει σε κανέναν να καταργήσει όσα έχουν γίνει.

«Δεν χρειαζόμαστε άλλο μνημόνιο, όχι μόνο βγαίνουμε, αλλά η Ελλάδα θα είναι απολύτως ασφαλής στην μετά μνημόνιο εποχή» είπε ο κ. Σαμαράς, ενώ υπογράμμισε ότι τα δυόμισι τελευταία χρόνια έγιναν πολλά και θα γίνουν, όπως ανέφερε, περισσότερα αρκεί «να μην πέσουμε ξανά σε περιδίνηση και πολιτική αβεβαιότητα».
Στο τραπέζι θα βρεθούν όλα τα ανοικτά κρίσιμα ζητήματα εν όψει της επιστροφής της τρόικας, ενώ εκτιμάται ότι θα συζητηθούν και οι ενδοκυβερνητικές τριβές με την κόντρα ΠΑΣΟΚ και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης να παίρνει διαστάσεις.
 
Πάντως το μπαράζ συσκέψεων δείχνει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν θα είναι εύκολη.
 
Εκτός από τις εξελίξεις στην οικονομία στη συνάντηση στο Μαξίμου που είναι προγραμματισμένη για τις 6:00 το απόγευμα της Τετάρτης, θα υπάρξει και προετοιμασία για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
 

Φοβούνται ντόμινο αρνητικών εξελίξεων

Αν δεν ολοκληρωθεί (επιτυχώς) η διαπραγμάτευση με την τρόικα, δεν θα υπάρξει ούτε Προϋπολογισμός, ούτε συμφωνία για «προληπτική γραμμή στήριξης» ούτε η παραμικρή πιθανότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και αποφυγής πρόωρων εκλογών, αναφέρει η Μαρίνα Μάνη στο capital.gr.
 
Αυτή η «λεπτομέρεια», που είχε μπει στο συρτάρι όσο κορυφωνόταν η σφοδρή αντίδραση των αγορών, ξαναβγήκε μετά την αναδίπλωση της κυβέρνησης στο πώς εννοεί την «μεταμνημονιακή εποχή». 

Ενδεικτική του προβλήματος είναι η χθεσινοβραδυνή διαρροή από το Μαξίμου για «οργή του πρωθυπουργού» επειδή παραμένει άλυτο το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών (ενώ ο ίδιος δεσμεύθηκε από το βήμα της Βουλή, κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, ότι οι δόσεις θα φτάσουν τις 72 έως 100) τη στιγμή που αυτές αυξάνονται και αφορούν πλέον 2,5 εκατομμύρια πολίτες.
 
Επίσης, οι πληροφορίες θέλουν τον Αντώνη Σαμαρά να έχει ζητήσει «σε έντονο ύφος» από τους συναρμόδιους, για τα κόκκινα δάνεια, υπουργούς Γκίκα Χαρδούβελη, Νίκο Δένδια και Χαράλαμπο Αθανασίου «να συντονιστούν» και να καταλήξουν σε πρόταση «στα επόμενα 24ωρα». 
 
Κι αυτό διότι η τρόικα εξακολουθεί να μην αποδέχεται τη λύση της διαφορετικής αντιμετώπισης των επιχειρηματικών δανείων από εκείνα των φυσικών προσώπων, ενώ τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών επεξεργάθηκαν, αντίστοιχα, ξεχωριστές λύσεις αντί για «πακέτο» – όπως παρατηρούν εδώ και ημέρες κυβερνητικές πηγές. 
 
 
 
Πηγή:www.capital.gr