Στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου το ΙΚΑ είχε απορροφήσει το 85,6% της ετήσιας επιχορήγησης που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό, στον ΟΓΑ η απορροφητικότητα των επιχορηγήσεων είναι στο 86,3%, ενώ από τον ΟΑΕΕ έχει ήδη απορροφηθεί το 106,3% της ετήσιας επιχορήγησης.
Η αρχή έγινε από τον ΟΑΕΕ, καθώς η χρηματοδότηση του στο τέλος Σεπτεμβρίου βρέθηκε στο 106,3%, καθώς έχει λάβει ήδη έκτακτη χρηματοδότηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε να καλύψει τις ανάγκες του.
 
Εκτός ορίων όμως βρίσκονται και οι πληρωμές του ΕΚΑΣ (πλην συνταξιούχων Δημοσίου) οι οποίες στο 9μηνο υπερκάλυψαν τον στόχο του προϋπολογισμού, με την χρηματοδότηση να φτάνει στο 121,8% έναντι των αρχικών προβλέψεων.
 
Τόσο οι εξελίξεις στο μέτωπο του ΟΑΕΕ που έχει υπερβεί ήδη το στόχο, του ΙΚΑ και του ΟΓΑ που βρίσκονται στο όριο, αλλά και η υπέρβαση της δαπάνης για το ΕΚΑΣ, δημιουργούν έντονες ανησυχίες εν όψει της επικείμενης διαπραγμάτευσης με την τρόικα, για τις νέες παρεμβάσεις που ζητούν οι δανειστές να γίνουν στο Ασφαλιστικό.
 
Σημειώνεται πως 774.435 ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ καταβάλουν σήμερα εισφορές που καλύπτουν τις συντάξεις 342.606 συνταξιούχων. Επιπρόσθετα της προβληματικής αυτής ασφαλιστικής σχέσης (2:1) επιδρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους 533.795 ασφαλισμένους άνδρες και τις 140.640 ασφαλισμένες γυναίκες  στον ΟΑΕΕ αδυνατούν να καταβάλουν εγκαίρως τις εισφορές τους.
 
Έτσι, στον ΟΑΕΕ προ μηνός καταβλήθηκε έξτρα επιχορήγηση της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται πως με αντίστοιχο τρόπο, θα καλυφθούν έως το τέλος του έτους και οι ανάγκες των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη ο ΕΟΠΠΥ έλαβε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 360 εκατ. ευρώ, ώστε να καλύψει μέρος από τα “φέσια” που έχει προς ιδιώτες. Ωστόσο, οι οφειλές που απομένουν ξεπερνούν κατά πολύ το 1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να λάβει πριν λίγες ημέρες επιπλέον 250 εκατ. ευρώ για αποπληρωμές χρεών του.
 
Στον προϋπολογισμό είχε προβλεφθεί αποθεματικό ασφαλείας συνολικού ύψους 1,12 δισ. ευρώ. Από το αποθεματικό αυτό έχει ήδη χρησιμοποιηθεί ποσό 510 εκατ. ευρώ, με το αδιάθετο υπόλοιπο που θα καλύψει τις όποιες τρύπες των ασφαλιστικών ταμείων να διαμορφώνεται στα 610 εκατ. ευρώ.
Πλέον έκτακτες δαπάνες και αστοχίες του προϋπολογισμού “φουσκώνουν” το δημοσιονομικό κενό, και παράλληλα θέτουν εν αμφιβόλω την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος και μάλιστα λίγες ημέρες πριν επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, για το δεύτερο γύρο αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, όπου αναμένεται να εξεταστούν οι στόχοι του προϋπολογισμού του 2015.

(με πληροφορίες από capital.gr, vima.gr)