Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, οι επιθέσεις εκτελέστηκαν από έναν έως τρεις δράστες.

Όπως ανέφεραν πολλοί μάρτυρες, ο ή οι δράστες πυροβόλησαν αρχικά τον στρατιώτη και κατόπιν, υπό την απειλή όπλου, άρπαξαν ένα κρατικό αυτοκίνητο με σκοπό να προσεγγίσουν με αυτό τις πύλες του κοινοβουλίου. Στον περίβολο του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου επιτρέπονται μόνο τα περιπολικά και τα αυτοκίνητα που διαθέτουν άδεια.


Οι δράστες αμέσως μετά όρμησαν μέσα στο κεντρικό κτήριο, όπου συνεδριάζουν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές.

Ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη και ακολούθησαν σφοδρά πυρά από τους αστυνομικούς, όπως δείχνει βίντεο που τράβηξε με το κινητό τηλέφωνό του ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας Globe & Mail που βρισκόταν εντός του κτηρίου.

Ασάφεια για τα ακριβή γεγονότα


Οι πρώτοι πυροβολισμοί, τουλάχιστον 20 σύμφωνα με μαρτυρίες, έπεσαν κοντά στο Μνημείο Θυμάτων Πολέμου και ένας άνδρας εθεάθη να τρέχει προς το κτήριο του κοινοβουλίου.

«Πυροβολισμοί ερίφθησαν στις 9.52 το πρωί στο Μνημείο Θυμάτων Πολέμου. Ένα άτομο έχει τραυματιστεί», ανακοίνωσε η αστυνομία της Οτάβα.

Ο στρατιώτης που στεκόταν φρουρός στο Μνημείο των Πεσόντων φέρεται να έχει δεχτεί τα πυρά αγνώστου.

 
Αυτόπτες μάρτυρες είδαν άντρα να τρέχει προς το κτηριακό συγκρότημα όπου στεγάζεται το Κοινοβούλιο, το οποίο έχει αποκλειστεί από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.
 
Τοπικά μέσα ενημέρωσης και αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ακούστηκαν πυρά και μέσα στο κτήριο του Κοινοβουλίου.
 
Συγκεκριμένα, αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι αστυνομικοί κυνήγησαν τον δράστη στο κεντρικό κτίριο του Κοινοβουλίου και ακούστηκαν 30 ακόμα πυροβολισμοί.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στέφεν Χάρπερ είναι ασφαλής και, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εγκατέλειψε το κτήριο του κοινοβουλίου.

Κατά την καταδίωξη, σύμφωνα με μαρτυρίες, οι αστυνομικοί κυνήγησαν τον φερόμενο ως δράστη και εκείνος εισήλθε στο κεντρικό κτήριο του κοινοβουλίου, απ' όπου ακούστηκαν τουλάχιστον 30 ακόμη πυροβολισμοί.

Το περιστατικό σημειώνεται την ώρα που ο Καναδάς έχει αυξήσει το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής από το χαμηλό στο μεσαίο, μετά την επίθεση καναδού τζιχαντιστή εναντίον δύο στρατιωτών, η οποία σημειώθηκε μόλις δύο μέρες νωρίτερα.