Πρόκειται για την φρεγάτα «Gelibolu» που συνοδεύει το σκάφος σεισμικών ερευνών «Μπαρμαπρός» και της κορβέτας «Bartin» που παρακολουθεί από απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων τις εργασίες γεώτρησης που εκτελεί η πλατφόρμα «SAIPEM – 10000» για λογαριασμό της Κύπρου στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» του οικοπέδου «9» της κυπριακής ΑΟΖ.
 
Την Τρίτη, το «Μπαρμπαρός», αφού ακολούθησε πορεία βορείως του «SAIPEM – 10000», έφθασε το βράδυ νοτιοανατολικά της Κύπρου στα όρια του «οικοπέδου» 3.
 
Νωρίτερα, η Αγκυρα απάντησε στην απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να «παγώσει» την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ με συνέχιση των σεισμικών ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
 
Ο τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι το Μπαρμπαρός θα συνεχίσει τις έρευνες, επικαλούμενο τη συμφωνία μεταξύ της Αγκυρας και της κατοχικής κυβέρνησης. «Θα ασκούμε πάντα το δικαίωμά μας» είπε
 
«Στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριοι» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να μονοπωλήσουν αυτά τα δικαιώματα», ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία αναζητεί λύση μέσω συνομιλιών. 
 
Σε άλλες δηλώσεις του ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ακόμη: «Η Κύπρος, ως ενιαίο κράτος, ιδρύθηκε το 1960, και δεν το κατέστρεψαν ούτε η Τουρκία, ούτε η 'ΤΔΒΚ'. Το κατέστρεψαν οι τότε εκπρόσωποι της ελληνικής δικτατορίας στο νησί». Τόνισε επίσης ότι «οι Τουρκοκύπριοι διατηρούν όσα δικαιώματα έχουν και οι Ελληνοκύπριοι».
 
Ισχυρίστηκε ακόμη ότι αν οι Ελληνοκύπριοι υποστηρίζουν ότι έχουν το δικαίωμα ερευνών στον Νότο, επειδή ο Νότος είναι δικός τους και  στους Τούρκους ανήκει ο Βορράς, «τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών».
 
Από την πλευρά του, Τούρκος υπουργός Ευρωπαίκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Κυπριακή Δημοκρατία να θέσει υπό την κυριαρχία της την ενταξιακή πορεία της χώρας του, προσθέτοντας ότι αναμένει από την ΕΕ να απορρίψει το αίτημα της Κύπρου για μη άνοιγμα των κεφαλαίων της Τουρκίας. 
Οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού προκάλεσαν την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, πηγές της οποίας έκαναν λόγο για μια πρόσθετη πρόκληση. 

Η αμφισβήτηση, από τουρκικής πλευράς, της ύπαρξης και της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και προσβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσαν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και μόνο η Τουρκία αρνείται να αντιληφθεί και να αναγνωρίσει την πραγματικότητα αυτή.

«Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός επικαλείται ως νομική βάση για τις παράνομες τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, την παράνομη και νομικά άκυρη “συμφωνία” μεταξύ Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Η ύπαρξη της “συμφωνίας” αυτής δεν είναι επιχείρημα. Αποτελεί πρόσθετη απόδειξη της διάθεσης της Τουρκίας να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» επισημαίνουν οι ιδιες πηγές.

Προσθέτουν, επίσης, ότι «δυστυχώς, οι αναφορές του Τούρκου Πρωθυπουργού σε διχοτομικά σενάρια “δύο κρατών” είναι ενδεικτικές των πραγματικών τουρκικών προθέσεων».