Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, ο Ράμι Αμπντελραχμάν διευκρίνισε ότι μεταξύ των 533 περιλαμβάνονται 464 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, 57 μαχητές του Μετώπου αλ-Νόσρα (της συριακής πτέρυγας της Αλ Κάιντα) και 32 άμαχοι, ανάμεσά τους 6 παιδιά και πέντε γυναίκες.
 
Ο απολογισμός αφορά το διάστημα από τις 23 Σεπτεμβρίου. Οι αεροπορικές επιδρομές επικεντρώθηκαν στις συριακές επαρχίες του Χαλεπίου, του Ντέιρ Αλ-ζορ, του Ιντλιμπ, της Ράκα και του αλ-Χασάκαχ.
Την Τετάρτη η συριακή Πολεμική Αεροπορία κατέστρεψε δύο μαχητικά αεροσκάφη που χρησιμοποιούσαν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο σύρος υπουργός Ενημέρωσης Ομράν Ζόχμπι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SANA αργά χθες Τρίτη.
 
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι ιρακινοί πιλότοι που ανήκαν στις ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ επί προεδρίας Σαντάμ Χουσέιν έχουν ενταχθεί στο ΙΚ και πραγματοποιούν εκπαιδευτικές πτήσεις με τρία μαχητικά αεροσκάφη που κατέσχεσαν οι τζιχαντιστές από μια αεροπορική βάση στο Χαλέπι.
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι μαχητές του ΙΚ πετούν τα αεροπλάνα αυτά πάνω από την στρατιωτική αεροπορική βάση αλ Τζάρα, ανατολικά του Χαλεπιού.
 
Ο Ζόχμπι είπε ότι η συριακή Πολεμική Αεροπορία κατέστρεψε δύο από τα αεροσκάφη και αναζητεί το τρίτο.
 
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Δαμασκός παραδέχεται ότι το ΙΚ έχει στη διάθεσή του μαχητικά αεροσκάφη.
 
«Σχετικά με τις πληροφορίες ότι οι τρομοκράτες ελέγχουν τρία μαχητικά αεροσκάφη στην στρατιωτική αεροπορική βάση αλ Τζάρα στο Χαλέπι: Ήταν τρία παλαιού τύπου αεροσκάφη τα οποία οι τρομοκράτες δοκίμαζαν, οπότε ο Συριακός Αραβικός Στρατός αμέσως κατέστρεψε δύο από αυτά στον αεροδιάδρομο την ώρα που προσγειώνονταν», πρόσθεσε ο σύρος υπουργός.
 
Το γεγονός αυτό «δεν μας ανησυχεί και (τα αεροπλάνα) δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν», υπογράμμισε.
 
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ