Σχεδόν 4.900 θάνατοι έχουν καταγραφεί στη δυτική Αφρική από τον Μάρτιο, οπότε εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός Έμπολα στη Γουινέα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Η Λιβερία έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία με 2.705 θανάτους σε 4.665 καταγεγραμμένα κρούσματα.
 
Αν δεν επιταχυνθούν οι προσπάθειες περιορισμού της επιδημίας, ο ιός Έμπολα θα σκοτώσει 90.000 ανθρώπους στη Λιβερία και θα προσβάλει 171.000 ως τα μέσα Δεκεμβρίου, επισημαίνεται σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet Infectious Diseases.
 
«Οι προβλέψεις μας φέρνουν στο προσκήνιο το γεγονός ότι κλείνει το περιθώριο ευκαιρίας να ελέγξουμε την επιδημία και να αποτρέψουμε έναν καταστροφικό απολογισμό νέων κρουσμάτων και θανάτων από τον ιό Έμπολα τους επόμενους μήνες», δήλωσε η Άλισον Γκάλβαρι, μια από τις γιατρούς που συνέταξαν την έρευνα.
 
Επιπλέον εγκαταστάσεις για την νοσηλεία ασθενών, η αύξηση του εντοπισμού νέων κρουσμάτων, σε συνδυασμό με τη διανομή προστατευτικού εξοπλισμού στα νοικοκυριά θα μπορούσαν να αποτρέψουν έως και 98.000 κρούσματα ως τα μέσα Δεκεμβρίου, επισημαίνει η έρευνα.
 
Χωρίς ενισχυμένες προσπάθειες για τον έλεγχο της επιδημίας, ο απολογισμός των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο στη Λιβερία ενδέχεται να είναι πολύ υψηλός, υπογραμμίζεται.
 
Ακόμη και μια καθυστέρηση δύο εβδομάδων θα μπορούσε να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων και να έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, σημείωσε ο Τζόζεφ Λιούναρντ, ένας άλλος συντάκτης της έρευνας.
 
Ο έλεγχος της επιδημίας είναι ιδιαίτερα δύσκολος στην παραγκούπολη Γουέστ Σλαμ της Μονρόβια, όπου περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι ζουν χωρίς τρεχούμενο νερό, γεγονός που καθιστά δύσκολη της εφαρμογή της οδηγίας του ΠΟΥ προς τους πολίτες να πλένουν τα χέρια τους με νερό και σαπούνι όταν φροντίζουν ένα άρρωστο μέλος της οικογένειάς τους.
 
 

Συναγερμός στο Μάλι

Ειδικούς στο Μάλι της δυτικής Αφρικής στέλνει εσπευσμένα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την Παρασκευή, μία ημέρα μετά την επιβεβαίωση κρούσματος Εμπολα σε μικρό κορίτσι.

Πρόκειται για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα.

Το κορίτσι είναι δύο ετών και με την ασθένειά της το Μάλι γίνεται η έκτη χώρα της δυτικής Αφρικής η οποία πλήττεται από την επιδημία αιμορραγικού πυρετού, η οποία έχει κοστίσει τη ζωή, σε παγκόσμια κλίμακα, σε 4.900 ανθρώπους.

Τρεις ειδικοί του ΠΟΥ βρίσκονται ήδη στην αφρικανική χώρα και τέσσερις ακόμη θα φθάσουν εκεί τις επόμενες ημέρες, ανέφερε η εκπρόσωπος του οργανισμού, Φαντελά Τσαΐμπ.

Οι Αρχές του Μάλι εξετάζουν 43 ανθρώπους που ήρθαν σε επαφη με το κορίτσι, μεταξύ αυτών και 10 εργαζόμενους στο χώρο της υγείας.
 

Ν. Υόρκη: Θετικός στον Έμπολα

Θετικός στον ιό Έμπολα είναι ο γιατρός που εμφάνισε συμπτώματα της θανατηφόρου νόσου και νοσηλεύεται σε ειδική μονάδα νοσοκομείου της Νέας Υόρκης.

Στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάσιο, ανέφερε πως ότι δρ Γρεγκ Σπένσερ είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του αιμορραγικού πυρετού στη μεγαλύτερη αμερικανική πόλη.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο δρ Γρεγκ Σπένσερ έχει τεθεί σε καραντίνα στο νοσοκομείο Μπέλβιου της Νέας Υόρκης. Ο γιατρός που είναι στέλεχος του Πρεσβυτεριανού νοσοκομείου της Νέας Υόρκης, είχε επισκεφτεί στο πλαίσιο ανθρωπιστικής αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα την Γουινέα, μία από τις τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία του Έμπολα.

Όταν επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφάνισε πυρετό και γαστρεντερική δυσφορία, συμπτώματα που αναλογούν στον αιμορραγικό πυρετό Έμπολα.

Οι Αρχές της Νέας Υόρκης ανέφεραν ότι ο δρ Σπένσερ έχει έρθει σε επαφή με «ελάχιστους ανθρώπους» μετά την επιστροφή του απο τη Γουινέα στις 17 Οκτωβρίου και την άφιξή του στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης. Η επίτροπος των υπηρεσιών Υγείας της Νέας Υόρκης Μέρι Τράβις Μπάσετ διευκρίνισε συγκεκριμένα ότι ο δρ Σπένσερ ήρθε σε επαφή συνολικά με τρία άτομα. Πρόκειται για δύο φίλους του και τη μνηστή του που έχουν τεθεί σε καραντίνα. Σύμφωνα επίσης με την επίτροπο, ο διαμέρισμα του Σπένσερ στη συνοικία Χάρλεμ του Μανχάταν έχει αποκλεισθεί.

Τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν από την πλευρά τους ότι ο ασθενής «υποβλήθηκε (κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο JFK) στον διευρυμένο έλεγχο στον οποίο υποβάλλονται όλοι οι ταξιδιώτες» που επιστρέφουν από τις χώρες της δυτικής Αφρικής. Ο γιατρός «πέρασε από πολλαπλά επίπεδα ελέγχου και δεν είχε πυρετό ούτε άλλα συμπτώματα ασθένειας», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.