H πολιτείες του Ιλινόι, της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ αποφάσισαν την επιβολή της υποχρεωτικής καραντίνας για τους επιβάτες που φθάνουν στις ΗΠΑ και διατρέχουν τον κίνδυνο να έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα στη Δυτική Αφρική.

Η Κέισι Χίκοξ, το πρώτο πρόσωπο που τέθηκε σε απομόνωση βάση των νέων κανονισμών, επέκρινε έντονα τη μεταχείριση που της επιφύλαξαν οι αμερικανικές αρχές.
Συγκεκριμένα, η νοσοκόμα είπε ότι υποβλήθηκε για ώρες σε ερωτήσεις από αξιωματούχους που φόραγαν προστατευτικές στολές, ενώ αφού της έγινε λανθασμένη διάγνωση ότι είχε πυρετό, την μετέφεραν σε μία σκηνή που στήθηκε ως μονάδα απομόνωσης σε νοσοκομείο.

Η Χίκοξ, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας The Dallas Morning News ,εξέφρασε την ανησυχία της για το τι περιμένει τους άλλους Αμερικανούς που εργάζονται στις υπηρεσίες υγείας, οι οποίοι προσπαθούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας που έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους στη Δυτική Αφρική.

«Εγώ σκέφτομαι τους τόσους πολλούς συναδέλφους που θα επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα, την Αμερική, και θα αντιμετωπίσουν το ίδιο μαρτύριο. Άραγε θα τους κάνουν να νιώσουν εγκληματίες και κρατούμενοι;» διερωτήθηκε.

«Τρομοκρατούμαι στην ιδέα ότι, όπως εγώ, θα φθάσουν εδώ και θα αντικρίσουν μία φρενίτιδα έλλειψης οργάνωσης, τον φόβο και, το πλέον τρομακτικό, την καραντίνα» τόνισε η νοσοκόμα που εργάζεται για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στη Σιέρα Λεόνε.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξέφρασαν επίσης επικρίσεις για τη μεταχείριση της Χίκοξ υποστηρίζοντας ότι εκδόθηκε εντολή να τεθεί σε καραντίνα αλλά δεν είναι ξεκάθαρο για πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνει στη σκηνή που έχει στηθεί ως μονάδα απομόνωσης στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Νιούαρκ.
«Αν και της παρέχουν τροφή και νερό, η σκηνή δεν έχει θέρμανση και της έχουν δώσει να φοράει μια άβολη ρόμπα ασθενών. Της επέτρεψαν να φέρει προσωπικά της αντικείμενα μέσα στη σκηνή» αναφέρει η οργάνωση.