Δείτε όλα τα δεδομένα με αναλυτικές πληροφορίες των stress tests στην ειδική εφαρμογή με κλικ εδώ

Σύμφωνα με το σενάριο βάσης οι Eurobank, Πειραιώς και Εθνική θα χρειαστούν επιπλέον κεφαλαιακή ενίσχυση 8,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ στο δυσμενές σενάριο που υπολογίζονται οι αυξήσεις κεφαλαίων καθώς και η αξιοποίηση της περιουσίας η Πειραιώς φαίνεται να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα, ενώ και οι άλλες δύο τράπεζες εμφανίζουν πολύ μικρότερες απώλειες.

Τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η EBA και το ΕΚΤ βασίζονται στα οικονομικά στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου του 2013 και γίνονται για πρώτη φορά για όλες τις τράπεζες της Ευρώπης. Την προηγούμενη φορά η δοκιμασία είχε φτιαχτεί μόνο για την Ελλάδα που βρισκόταν σε πρόγραμμα σωτηρίας.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα της ΕΚΤ μπορείτε να τα δείτε με κλικ εδώ

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη μετάδοση της πληροφορίας του τραπεζικού ρεπορτάζ στη χώρα μας. Είναι αλήθεια ότι τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών είναι ενθαρρυντικά στο βαθμό που δείχνουν ότι το πρόγραμμα σωτηρίας, οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, οι παραχωρήσεις των καλών τμημάτων των εκκαθαρισμένων τραπεζών και ο αναβαλλόμενος φόρος σταθεροποίησαν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο μεγαλύτερο βαθμό του.

Ωστόσο δεν είναι δυνατόν να διαβάζουμε σήμερα πανηγυρικούς τίτλους μετά τις θυσίες που έχει κληθεί να κάνει ο κόσμος για να σωθούν οι τράπεζες. Όταν μόλις πριν από ένα μήνα το ελληνικό δημόσιο χάρισε φόρους 10 δις ευρώ (εγγυώμενο μάλιστα και τα κέρδη τους για 30 χρόνια) ιδίως αφού οι τράπεζες δεν πέρασαν με άνεση, όπως μας διαβεβαίωναν μέχρι πριν από δύο ημέρες.

Η πλειοψηφία των ελληνικών ΜΜΕ παρουσιάζει μια ψεύτικη επιτυχία την ίδια ώρα που οι 8 από τους 12 δημοσιογράφους που πήραν το λόγο κατά την διάρκεια της παρουσίασης επέμειναν ότι τα σενάρια είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα και ρώτησαν πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία, όπως για παράδειγμα «πως είναι δυνατόν το σενάριο βάσης να υπολογίζεται με ευρωπαϊκό δείκτη ανάπτυξης στο 1%, όταν μόνο 2 μήνες πριν το κλείσιμο του έτους η ανάπτυξη στην Ευρώπη είναι καταγεγραμμένη επίσημα κοντά στο μηδέν;» ή «πως είναι δυνατόν στο δυσμενές σενάριο να μην λαμβάνεται υπόψη η ενεργειακή κρίση που έχει ήδη ξεσπάσει στην Ευρώπη εδώ και μερικούς μήνες εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία;».

Εδώ όμως είναι Ελλάδα και οι τράπεζες χρηματοδοτούν το 98% των ΜΜΕ, οπότε το πρίσμα της ενημέρωσης είναι ελαφρώς… επηρεασμένο. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι κατά την παρουσίαση των ευρωπαϊκών Stress Tests δεν υπήρξε καν διερμηνεία στα Ελληνικά στο κανάλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, EBS, κάτι που συνηθίζεται ακόμα και για ανούσιες ανακοινώσεις ευρωπαϊκών υποεπιτροπών.

Αλλά είπαμε, εδώ είναι Ελλάδα… και στην Ελλάδα οι Τράπεζες γράφονται με το Τ κεφαλαίο.