Του Παντελή Παντελόγλου

Την Πέμπτη 23/10, το Περιφερειακό Συμβούλιο κλήθηκε για να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2015· πρόκειται, όπως είπε και η ίδια η κ. Δούρου κατά την εισήγησή της στη συνεδρίαση, για την ύψιστη πολιτική απόφαση της νέας περιφερειακής αρχής: Money makes the world go round. Και τι υποστήριξε η κ. Δούρου και τα υπόλοιπα στελέχη της παράταξής του ΣΥΡΙΖΑ; Ότι ο χρόνος που είχαν στη διάθεσή τους από την ανάληψη των καθηκόντων τους μέχρι τη χθεσινή ψήφιση δεν ήταν επαρκής για να διαμορφώσουν τον προϋπολογισμό όπως θα ήθελαν. Ως εκ τούτου έφεραν προς ψήφιση το σχέδιο που είχαν προετοιμάσει οι υπηρεσίες της περιφέρειας πριν αναλάβει η κ. Δούρου, τροποποιημένο κατά ορισμένα κονδύλια με συμβολικό κυρίως χαρακτήρα: “Επιλέξαμε να αφαιρέσουμε ό,τι μπορούσε να αφαιρεθεί, ό,τι δεν αφορούσε σε σύμβαση ή προγραμματική σύμβαση. Επιλέξαμε να αλλάξουμε ό,τι επιδεχόταν αλλαγής. Επιλέγουμε να προσθέσουμε ό,τι ήταν δυνατόν, έτσι ώστε να αποτυπώσουμε ένα πρώτο δείγμα γραφής, ενδεικτικό του δικού μας προσανατολισμού, της ανάπτυξης δηλαδή με κοινωνικό πρόσημο και περιβαλλοντική εγρήγορση, μέσα σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης”.
 
Σ' αυτό το πνεύμα, μάλλον, η κ. Δούρου κρατά στον Προϋπολογισμό της τη χρηματοδότηση δυο έργων που έχουν συζητηθεί πολύ. Το πρώτο είναι η ανάπλαση του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας (7 εκατομμύρια ευρώ για κατασκευή σουιτών VIP και άλλες παρόμοιες επεμβάσεις…). Θα έλεγε κανείς ότι η κ. Δούρου και η παράταξή της έχουν εδώ ένα ελαφρυντικό, διότι πράγματι υπάρχει σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και ΠΑΕ Παναθηναϊκός για την εκτέλεση του έργου κι ως εκ τούτου δε μπορούσε να το κόψει. Ωστόσο, πριν λίγες βδομάδες, το Ελεγκτικό Συνέδριο στον προληπτικό του έλεγχο έκρινε παράνομη τη χρηματοδότηση του έργου από την Περιφέρεια. Ή μήπως την επηρέασε η συνάντησή της σε πνεύμα συναντίληψης (εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση) με τον κ. Αλαφούζο, ουσιαστικό αφεντικό της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, αλλά και της εφημερίδας “Η Καθημερινή” και του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ; Ό,τι κι αν σκέφτηκε η κ. Δούρου, το έργο παραμένει στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Η “σύγκρουση με τα συμφέροντα” είναι κάπως βελούδινη, δε νομίζετε;
 
Δεύτερη αντίστοιχη, κι ακόμη σκανδαλωδέστερη περίπτωση, είναι αυτή του ποδοσφαιρικού γηπέδου που σχεδιάζει να κατασκευάσει στη Νέα Φιλαδέλφεια η κατασκευαστική εταιρεία “Δικέφαλος 1924 ΑΕ”, συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη για να αποτελέσει έδρα της νέας ΠΑΕ ΑΕΚ. Σ' αυτή την περίπτωση, ο κ. Σγουρός είχε προσφέρει στον αμφιλεγόμενο επιχειρηματία 20 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ (!), εντάσσοντας το καλοκαίρι του 2013 το έργο στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας, το οποίο θα εκτελούνταν με χρήση των χρηματικών αποθεμάτων της. Σ' αυτή την περίπτωση δεν υπήρχε και σύμβαση που θα μπορούσε ν' αποτελέσει άλλοθι για την νέα περιφερειακή αρχή (Με ποιον άλλωστε; Η “Δικέφαλος 1924 ΑΕ” για την ώρα δεν έχει κανένα δικαίωμα πάνω στην έκταση που σχεδιάζεται να ανεγερθεί το γήπεδο).
 
Όπως έλεγε η ίδια  παράταξη της κ. Δούρου στις 24 Μάρτη, δυο μήνες δηλαδή πριν τις περιφερειακές εκλογές: “Να θυμίσουμε σε όλους πως το οικόπεδο που θα γίνει το γήπεδο ανήκει στην ερασιτεχνική ΑΕΚ, η οποία δεν θα λάβει τίποτα για αυτήν την παραχώρηση. Επίσης να θυμίσουμε πως το νέο γήπεδο δεν θα είναι ιδιοκτησία της ΠΑΕ, αλλά μιας ιδιωτικής εταιρείας ιδιοκτησίας του πολυεκατομμυριούχου κ. Μελισσανίδη και θα παραμείνει στα χέρια του, ακόμα και αν εγκαταλείψει την ομάδα. Η ΑΕΚ και οι οπαδοί της, θα πρέπει να μείνουν μακριά από τα παιχνίδια των σύγχρονων κοτσαμπάσηδων και προεστών. Διότι εκτός από οπαδοί, είναι και πολίτες μιας χώρας που ζει τη νέα κατοχική υποδούλωση”.
 
Θα περίμενε κανείς αυτή η πύρινη γλώσσα να οδηγήσει στην αφαίρεση του έργου από το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας για το 2015. Αλίμονο για εκείνους που έλπιζαν, αλλά κάτι τέτοιο δε συνέβη. Η κ. Δούρου κράτησε το έργο, διευκρινίζοντας στους σχετικούς πίνακες ότι φορέας υλοποίησης του έργου (αυτός που θα πάρει τα λεφτά δηλαδή) θα είναι “Διάφοροι”…
 
Είπε βέβαια η κ. Δούρου για το περιβαλλοντικό πρόσημο της πολιτικής της, είπε κι ο εισηγητής της πλειοψηφίας κ. Καραμάνος ότι με δόξα και τιμή η παράταξη της κ. Δούρου μπόρεσε να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του 2015 ένα κονδύλι 750.000 ευρώ για “Προστασία και ανάπλαση Άλσους Ν. Φιλαδέλφειας”.
 
Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι για την ανέγερση του γηπέδου ψηφίστηκε χαριστική νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή των Ελλήνων, η οποία παραχωρεί δωρεάν στην ΑΕΚ τμήμα του προστατευόμενου Άλσους της περιοχής για να μεγαλώσει το (ήδη παραχωρημένο δωρεάν από το 1934) οικόπεδό της και να καταφέρει να χωρέσει το κτίριο που επιθυμεί να κατασκευάσει. Με τον ίδιο νόμο (Ν.4277/14, Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής) το δημοτικό Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας αλλάζει χέρια και παραχωρείται στον θολό “Φορέα Διαχείρισης Μητροπολιτικών και Υπερτοπικών Πάρκων Αττικής”, με απώτερο στόχο, όπως ήδη γνωρίζουμε από άλλους φορείς διαχείρισης πάρκων της Αττικής, την απαξίωση και οικοπεδοποίηση του Άλσους, την άρση του ουσιαστικού δασικού του χαρακτήρα και την απόδοσή του σε μικρότερα ή μεγαλύτερα επιχειρηματικά συμφέροντα – του ίδιου του Δημήτρη Μελισσανίδη μη εξαιρουμένου.
 
Κουβέντα για όλα αυτά από την κ. Δούρου και τους ανθρώπους της – ούτε προεκλογικά, ούτε μετεκλογικά. Μόνο ο εισηγητής κ. Καραμάνος κάτι προσπάθησε να ψελλίσει περί αναμόρφωσης του προϋπολογισμού τον Γενάρη για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αυτό δεν απαντά φυσικά, μέχρι να δούμε πράξεις, στο ερώτημα που οι κάτοικοι της Αττικής, μεταξύ αυτών και οι ψηφοφόροι της Δύναμης Ζωής ήδη έχουν αρχίσει να συζητούν εντατικά: Πού το πάει η κ. Δούρου τώρα που πήρε στα χέρια της τη διοίκηση της Περιφέρειας; Και πού θα το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν, αργά ή γρήγορα, αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας;