Η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, έκανε λόγο για απαξίωση των λειτουργών της Δικαιοσύνης, που εκφράζεται με τη μη εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων από την εκτελεστική εξουσία.
 
Αναφερόμενη σε δικαστικές αποφάσεις, όπως αυτές για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, την αντισυνταγματικότητα ως προς το «χαράτσι» της ΔΕΗ και τις μειώσεις των μισθών των ενστόλων, η κ. Θάνου απευθύνθηκε δημόσια στην εκτελεστική εξουσία: 
 
«Η εκτελεστική εξουσία, η κυβέρνηση, είναι υποχρεωτικό να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις. Η μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων είναι μείζον θεσμικό ζήτημα. Συνιστά κίνδυνο για τους πολίτες, κίνδυνο για την έννομη τάξη και το Κράτος Δικαίου, κίνδυνο για τη Δημοκρατία. 
 
»Με την μη εφαρμογή τους η κυβέρνηση θέτει εκτός λειτουργίας τον θεσμό της Δικαιοσύνης, μετατρέπει τον εαυτό της σε κυβέρνηση κράτους απολυταρχικού και δείχνει σαφώς στον πολίτη ότι ακόμα και αν έχει δικαστική απόφαση που τον δικαιώνει, εντούτοις το κράτος, κατά τρόπο αυθαίρετο και παράνομο, αρνείται την εφαρμογή της» τόνισε.
 

Νομοθετούν αποσπασματικά και άρρυθμα
 

Πολυνομία, φωτογραφικά νομοθετήματα, συνεχείς τροποποιήσεις νόμων, συγκαταλέγονται στα προβλήματα που επέλεξαν να θίξουν τόσο η κυρία Θάνου όσο και ο Κώστας Τζαβέλλας, πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας. 
 
«Η κυβέρνηση νομοθετεί αποσπασματικά και άρρυθμα, σε σημείο που να θέτει σε προφανή κίνδυνο την ορθότητα των νομοθετημάτων και να δίνει την εντύπωση εξυπηρέτησης σκοπών άλλων, εκτός στόχευσης εξασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος» υπογράμμισε ο κ. Τζαβέλλας. «Το μεγάλο βήμα για τη δικαιοσύνη δεν έγινε», πρόσθεσε συνοψίζοντας.
 
Ενδιαφέρουσα ήταν σε κάθε περίπτωση η παρέμβαση του Βασίλη Αλεξανδρή, προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει κοινό θεσμικό όργανο δικηγόρων και δικαστών για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων στη Δικαιοσύνη. Όργανο που θα απαρτίζεται από αιρετούς εκπροσώπους – δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόρους.
 

Νεκτροταφείο ποινικών υποθέσεων η Βουλή

 
Παίρνοντας στη συνέχεια τον λόγο, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης:
 
«Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη δεν νοείται όταν το Κοινοβούλιο μετατρέπεται σε νεκροταφείο ποινικών υποθέσεων και πλυντήριο (…), δεν νοείται όταν τα γραφεία του υπουργού κ. Χ. Αθανασίου και της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Ευτέρπης Κουτζαμάνη μετατρέπονται σε τροχονόμους υποθέσεων, καθυστερώντας τη διαβίβαση τους στη Βουλή (…), δεν νοείται όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γίνεται εργαλείο προστασίας ελεγκτέων προσώπων, (…) δεν νοείται όταν ο Πρωθυπουργός, ο κ. Ι. Στουρνάρας και ο κ. Ι. Προβόπουλος υπογράφουν επιστολή και διαβεβαιώνουν ότι θα εξισορροπηθούν και θα παρακαμφθούν δικαστικές αποφάσεις, (…) δεν νοείται όταν ο κάθε υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι η Δικαιοσύνη δεν ασκεί δημοσιονομική πολιτική. Δεν είναι μόνο αλαζονική η λογική του, είναι ευθέως αντιδημοκρατική».