Με τη συμφωνία, συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ, η Ουκρανία θα μπορεί να χρηματοδοτήσει την αγορά φυσικού αερίου και την αποπληρωμή οφειλών με την ΕΕ ως εγγυητή, ενώ η δεύτερη διασφαλίζει την παράδοση φυσικού αερίου στο δικό της σύστημα. Η Ρωσία θα ξαναρχίσει την παράδοση αερίου μέχρι το χειμώνα και τα κεφάλαια που θα αξιοποιηθούν θα περιλαμβάνουν και εκείνα που προέρχονται από το ΔΝΤ.
 
Οι συνομιλίες, που ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, κατέληξαν «σε σημαντικό βήμα για την κοινή ενεργειακή ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο» ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. «Δεν υπάρχει λόγος να κρυώσουν οι Ευρωπαίοι φέτος το χειμώνα» είπε χαρακτηριστικά.
 
Για «πρώτη ακτίνα αποκλιμάκωσης» μεταξύ Μόσχας και Κίεβου μίλησε από την πλευρά του ο επίτροπος Ενέργειας Γκούντερ Έτινγκερ. 
 

«Αξιόπιστος πάροχος»

Από τη ρωσική πλευρά, ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ διαβεβαίωσε ότι «η Ρωσία πάντοτε στάθηκε αξιόπιστος πάροχος ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη, και θα παραμείνει αξιόπιστη». 
 
«Το φθινόπωρο και ο χειμώνας θα είναι ασφαλής για την Ουκρανία και η παροχή στους ευρωπαίους καταναλωτές σταθερή» τόνισε, σημειώνοντας και εκείνος την «πεποίθησή» του ότι «οι μελλοντικές μας σχέσεις θα είναι εποικοδομητικές και πως οι συμφωνίες θα τηρηθούν».
 

Εμπλοκή του ΔΝΤ

 
Βάσει της συμφωνίας, η τιμή που θα πληρώνει η Ουκρανία μέχρι τον Μάρτιο θα είναι περίπου 385 δολ. ανά χίλια κυβικά μέτρα, ανέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος. Τόσο ο ρώσος υπουργός Ενέργειας όσο ο ουκρανός ομόλογός του, Γιούρι Πρόνταν ανέφεραν ως τιμή τα ακόμη 378 δολάρια (η Μόσχα ανέφερε πως πρόκειται για τιμή μειωμένη κατά 100 δολάρια).
 
Η ρωσική Gazprom θα παραδίδει μόνο όσο φυσικό αέριο έχει προπληρωθεί. Μέχρι το τέλος του χρόνου, η Ουκρανία θα έχει καλύψει οφειλές της πληρώνοντας περίπου 2,5 δισ. ευρώ στη ρωσική εταιρεία -το τελικό ύψος του ποσού θα καθοριστεί με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της διαιτησίας που έχει ξεκινήσει στη Στοκχόλμη.
 
Στην ερώτηση για το πώς θα χρηματοδοτήσει το Κίεβο την αποπληρωμή και την αγορά αερίου μέχρι τον Μάρτιο, ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας ανέφερε πως η Ουκρανία «έχει ήδη βάλει στην άκρη» τα κεφάλαια για την αποπληρωμή και έχει επίσης διασφαλιστεί στις συζητήσεις με το ΔΝΤ πως θα μπορούν να αντληθούν ποσά για νέα προπληρωμή.