Χιλιάδες μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου πραγματοποίησαν χθες (Δευτέρα) μαζικές και δυναμικές πορείες, ενώ υπό κατάληψη βρίσκονται εκατοντάδες σχολεία από το Διδυμότειχο μέχρι τα Χανιά και από την Κέρκυρα ώς τη Ρόδο, με το φαινόμενο να αγγίζει έως και το 100% σε ολόκληρους νομούς, όπως οι νομοί Ιωαννίνων, Τρικάλων και Σερρών.
 
Παράλληλα, μαζική αναμένεται η συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης, στις 12:00 στα Προπύλαια, με τους μαθητές να διαμαρτύρονται για το «νέο σχολείο», την Τράπεζα Θεμάτων, τις συγχωνεύσεις τμημάτων και τις καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόζονται στην εκπαίδευση.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Παιδείας προειδοποιεί με ενεργοποίηση των μέτρων που προβλέπει ο νόμος, καλώντας τους μαθητές να σταματήσουν άμεσα τις καταλήψεις που, σύμφωνα με τα υπηρεσιακά στοιχεία που έδωσε ο ίδιος, επεκτάθηκαν σε 500 σχολεία.
 
Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα υπ' αρ. 170, σε περίπτωση που η λειτουργία της σχολικής μονάδας διακοπεί λόγω κατάληψης για τρεις μέρες προβλέπεται αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών, ενώ αν αυτές υπερβούν τις τρεις εργάσιμες, τότε το διδακτικό έτος παρατείνεται αντίστοιχα.
 
Την ίδια στιγμή μπορεί να τεθεί σε ισχύ και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 9ης Μαρτίου 2000, σύμφωνα με την οποία ασκείται αυτεπάγγελτα ποινική δίωξη όσων συμμετέχουν στην κατάληψη, μετά την κλήση των διευθυντών των σχολείων από την Αστυνομία προκειμένου να δοθούν ονόματα, όπως είχε συμβεί και πέρσι, με κατηγορούμενους δεκάδες μαθητές Λυκείων.

«Πρέπει να αναλογιστούμε τι πρόβλημα δημιουργείται στα παιδιά και τη μαθητική κοινότητα» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος προειδοποιώντας με μέτρα. Ο υπουργός Παιδείας, αφού τόνισε πως ενημερώθηκε ότι το φαινόμενο συνηθίζεται ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, αναρωτήθηκε: «Τι γίνεται με το αναλυτικό διδακτικό πρόγραμμα μέσα στο έτος διότι μέχρι την 17η Νοεμβρίου είναι μισός μήνας διδακτικού έτους. Αν η κατάληψη επεκταθεί τι γίνεται; Η ύλη που θα πάει;».
 

Περισσότερες από 500 καταλήψεις

Στο κύμα καταλήψεων συμμετέχουν σχολεία από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Ήπειρο, την Τρίπολη, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και το Ηράκλειο, ενώ ήδη πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα μαθητικά συλλαλητήρια, που διοργανώθηκαν μέσω facebook, με σύνθημα: «Διαδώστε το, όλοι μαζί μπορούμε, δεν πρέπει να τους αφήσουμε να παίζουν με το μέλλον μας, να μας κάνουν πειραματόζωα και μηχανές αποστήθισης».
 
Στη σελίδα τους στο facebook, οι μαθητές έχουν αναρτήσει λίστα με τα σχολεία που συμμετέχουν στην κινητοποίηση, καθώς και κείμενα με τα οποία εξηγούν τις θέσεις τους.
 
«Αυτή η κατάληψη, δεν γίνεται λόγω της τεμπελιάς των μαθητών. Γίνεται με στόχο την βελτίωση της εκπαίδευσης και όχι την διακοπή της» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε κείμενο που ανήρτησαν οι μαθητές Λυκείου της περιφέρειας.
 
Αναλυτικότερα, στην Αττική εκτιμάται ότι υπό κατάληψη τελούν περίπου 100 σχολεία. Οι μαθητές των υπό κατάληψη σχολείων πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στα Προπύλαια και ακολούθησε πορεία προς την Βουλή.
 
Ανάλογη μαθητική πορεία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα του Βενιζέλου και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στις οδούς Αγίας Σοφίας, Παύλου Μελά, Τσιμισκή, Βενιζέλου, Ολύμπου, Αγίου Δημητρίου, καταλήγοντας στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
 
Σε καταλήψεις προχώρησαν το πρωί της Δευτέρας οι μαθητές σε 39 σχολεία της Ηπείρου, με αποφάσεις των συντονιστικών τους οργάνων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηπείρου, το μεγαλύτερο ποσοστό των υπό κατάληψη σχολείων, βρίσκονται στην Άρτα, καθώς λουκέτο μπήκε στα 18 από τα 24 σχολεία του συγκεκριμένου νομού.
 
Στην Πρέβεζα, υπό κατάληψη βρίσκονται 12 από τα 25 σχολεία, ανάμεσά τους, το ΓΕΛ Λούρου, το ΓΕΛ Φιλιππιάδας, το ΕΠΑΛ Φιλιππιάδας, το Γυμνάσιο Πάργας και το ΓΕΛ Πάργας καθώς και το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας.
 
Στη Θεσπρωτία, μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις γίνονται στα 8 από τα 22 σχολεία, ενώ για τον νομό Ιωαννίνων, που έχει 75 Γυμνάσια και Λύκεια, λουκέτο μπήκε μόνο στο ΓΕΛ της Κόνιτσας.
 
Παρόμοια εικόνα σε Μεγαλόπολη και Αργολίδα. Μεταξύ άλλων, υπό κατάληψη βρίσκεται το γενικό λύκειο και το ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης στην Αρκαδία, ενώ στην Αργολίδα οι μαθητές αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα κι έτσι δεν λειτούργησαν το γυμνάσιο – λύκειο στο Κρανίδι, το 1ο και το 3ο γενικό λύκειο και το ΕΠΑΛ στο Άργος, καθώς και το 1ο, 2ο γενικό λύκειο, το μουσικό σχολείο και το ΕΠΑΛ στο Ναύπλιο.
 
Στο Ναύπλιο, με σύνθημα «αγώνας, ρήξη, ανατροπή», πραγματοποιήθηκε μεγάλη μαθητική πορεία στην πόλη και διαδήλωση έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας.
 
Στο Άργος οι μαθητές των σχολείων που απείχαν από το μάθημα έκαναν πορεία σε κεντρικούς δρόμους και κατέληξαν έξω από το δημαρχείο Άργους- Μυκηνών, φωνάζοντας συνθήματα κατά του υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης.
 
Υπό κατάληψη τελούν περισσότερα από 70 σχολεία σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά.
 
Στο Ηράκλειο, όπου οι καταλήψεις υπολογίζονται σε 33, οι μαθητές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, που κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας. Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και στο Ρέθυμνο, με τους μαθητές να συγκεντρώνονται έξω από το δημαρχείο. Σε 19 υπολογίζονται οι καταλήψεις στα Χανιά.

(με πληροφορίες από efsyn.gr, A 9.84)